De ce recomandă SRI interzicerea TikTok-ului în România. Riscurile la care se supun utilizatorii

Publicat: 22/06/2023 | 17:38
Riscurile la care se supun utilizatorii TikTok/ Sursă foto: Pixabay

Aplicația TikTok a devenit celebră în rândul adolescenților și face ravagii în toată lumea. Chiar și așa, unele țări au interzis-o din cauza provocărilor periculoase în urma cărora unii copii și-au pierdut viața, dar și a preocupărilor legate de confidențialitatea și securitatea unor guverne. Din aceste motive, Serviciul Român de Informații (SRI) a adus noi argumente împotriva utilizării acestei platforme. 

Mai multe state au interzis TikTok-ul pentru că aplicația ar reprezenta o amenințare la securitatea națională. Era știut faptul că platforma face ravagii în rândul adolescenților din toată lumea și mai mult, unii chiar și-au pierdut viața de-a lungul timpului, din cauza unor provocări periculoase. Totuși, semnele de întrebare cu privire la TikTok încep să crească. După ce un număr tot mai mare de guverne au decis ca angajații lor să nu folosească aplicația pe telefoanele de muncă, Serviciul Român de Informații (SRI) a revenit cu un mesaj pentru toți cetățenii.

CITEȘTE ȘI: TRUCUL PERICULOS DE PE TIKTOK CARE A BĂGAT-O ÎN SPITAL! CE A FĂCUT O TÂNĂRĂ DIN MAREA BRITANIE ACASĂ: „ERAM ÎNTR-O AGONIE ABSOLUTĂ”

De ce ar trebui TikTok-ul interzis

Anton Rog, șeful diviziei CyberInt din SRI, este de părere că TikTok-ul ar trebui interzis și la noi, din cauza companiei chineze care a dezvoltat aplicația și care poate prelua oricând informații, imagini și video-uri de la persoanele care o folosesc.

“Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a ținut să spună el.

CITEȘTE ȘI: MAIA A MURIT DUPĂ CE A URMĂRIT VIDEOCLIPURI „ÎNFRICOȘĂTOARE” PE TIKTOK. PĂRINȚII TINEREI NU ÎȘI POT REVENI DIN ȘOC

În luna mai, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut recomandări în vederea interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din țara noastră. Motivul invocat ar fi că DNSC a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.

Printre țările care au implementat interdicții parțiale sau totale a aplicației TikTok se numără Afganistan, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, India, Letonia, Olanda, Norvegia, Pakistan, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și altele. Majoritatea au interzis instalarea și folosirea platformei pe telefoanele de serviciu ale angajaților din Guvern.