De ce s-a opus Nicolae Ceaușescu construcției metroului din Drumul Taberei + de ce nu voia fostul dictator scări rulante la metrou

Publicat: 17/01/2023 | 14:14
Nicolae Ceaușescu. Sursă foto: arhivă presă

Nicolae Ceaușescu s-a opus construcției metroului din cartierul Drumul Taberei. Deși după mulți ani de așteptare, bucureștenii se pot bucura acum de accesul la acest mijloc de transport în comun, ei puteau beneficia de metrou încă de pe vremea dictatorului. Care a fost, de fapt, motivul pentru care Nicolae Ceaușescu nu a dezvoltat o stație de metrou și în acest cartier al Bucureștiului. 

În luna februarie a anului 1975, Comitetul Central al PCR a ținut o ședință în cadrul căreia s-a luat decizia de a se face metrou în Capitală. Cu un plan bine gândit și pus la punct, inginerii au efectuat mai multe studii de trafic, pentru a stabili astfel locurile în care sunt necesare stații de metrou. În ciuda eforturilor acestora și a studiilor, Nicolae Ceaușescu nu a ținut cont de ele și a dat ordin ca metroul să fie construit așa cum el și-a dorit. (CITEȘTE ȘI: TONI GRECU VORBEȘTE DESPRE PERIOADA ÎN CARE SUSȚINEA, ÎN SECRET, SPECTACOLE ANTI-COMUNISTE: „DACĂ ASCULTAU, TOATĂ LUMEA ÎNFUNDA PUȘCĂRIA!”)

Ce linii de metrou prevedea proiectul inițial de construire a acestora

Inițial, proiectul prevedea construcția a două linii mari de metrou. Acestea trebuiau să unească Nordul cu Sudul și Estul cu Vestul Bucureștiului, legate fiind cele două tunele de cele patru capete ale magistralelor cu un inel circular.

Mai mult decât atât, dictatorul român a interzis, la acea vreme, să fie publicată orice știre despre viitorul metrou din Capitală, până când nu a fost inaugurat.

„Metroul trebuia făcut din Drumul Taberei până în Balta Albă, dar pentru că Ceauşescu l-a negat pe Gheorghiu Dej – a băgat metroul în Militari. În Drumul Taberei, zicea el că trăiau burghejii, pentru că era făcut pe vremea lui Gheorghiu Dej.

Dar Drumul Taberei era primul cartier aglomerat al Bucureştiului. Militari nici nu era construit la vremea aia. Era o lozincă, un orgoliu al lui Ceauşescu, şi prostia noastră de a-l face pe el marele arhitect, primul om al ţării”, a explicat Victor Chiriac, inginerul care a proiectat și stația Eroilor, potrivit evenimentulzilei.ro.

Nicolae Ceaușescu Sursă foto: Arhivă

De ce nu a fost de acord Nicolae Ceaușescu cu construcția scărilor rulante

În acea perioadă, proeictanții metroului i-au cerut acordul lui Nicolae Ceaușescu pentru a achiziționa și ,,escalatoare”, adică scările rulante.

Probabil pentru că nu înțelesese foarte bine ceea ce i-au cerut proiectanții, Ceaușescu a strigat în gura mare: ,,Ce ne trebuie nouă excavatoare aici?”, el neștiind că era vorba, de fapt, de scările rulante. (VEZI ȘI: ÎN CE ERA ÎMBRĂCATĂ ELENA CEAUȘESCU, ATUNCI CÂND A FOST EXECUTATĂ. ERA O PIESĂ DE VESTIMENTAȚIE EXTREM DE SCUMPĂ)

După ce i s-a explicat că nu este vorba despre excavatoare, ci despre scări rulante, el tot nu a fost de acord, menționând că bucureștenii au probleme cu greutatea și au nevoie de mai multă mișcare, informează shtiu.ro.