De ce trebuie să te bucuri atunci când copilul tău începe să mintă. Studiul pe care toți părinții trebuie să-l știe

Publicat: 07/01/2023 | 21:09
De ce e bine când copilul tău minte. Sursă foto: Pixabay

Un studiu recent scoate la iveală faptul că un copil care minte nu ar trebui să-l supere pe părinte, ci să-l bucure. Chiar dacă mulți și-ar dori un prunc onest, se pare că minciuna are un rol extrem de important în dezvoltarea vieții celui mic. Specialiștii au venit și cu o explicație care să susțină teoria. 

Încă din copilărie, părinții își învață copiii că nu este bine să mintă, dar acest comportament apare oricum, odată cu deprinderea vorbirii și avansarea în gândire. Cu privire la acest detaliu, specialiștii au observat faptul că odată cu dezvoltarea celui mic, minciunile sale devin din ce în ce mai complexe, precum povești bine gândite.

Chiar dacă minciunile ar putea fi deranjante pentru părinți, un psiholog explică de ce acestea ar trebui să fie, mai degrabă, un motiv de bucurie.

(CITEȘTE ȘI: Mitul celor doi litri de lichide pe zi, demontat de specialiști. Ce spune cel mai recent studiu)

De ce trebuie să te bucuri atunci când copilul tău minte

Potrivit psihologului Teodor Răileanu, copiii care nu au împlinit vârsta de 7 ani nici măcar nu au concepte de moralitate, motiv pentru care nu pot să conștientizeze faptul că greșesc dacă mint. Mai mult de atât, minciunile mai complexe arată faptul că micuțul s-a dezvoltat corespunzător din punct de vedere cognitiv.

„Deci copiii sunt amorali. Ei învață ce este bine, ce este rău. Prin urmare, mai ales pentru copiii mici, minciuna nu reprezintă altceva decât un joc intelectual. Cam asta este cheia în care trebuie să înțelegem acest studiu.

De altfel, și concluziile confirmă o parte din ipoteze, care se referă la faptul că anumite minciuni, ca jocuri de cuvinte, sau jocuri de gânduri să le spunem, dezvoltă capacitatea cognitivă a copiilor”, a spus Teodor Răileanu pentru Digi 24.

(CITEȘTE ȘI: Studiul care revoluționează dietele: Câte kilograme slăbești dacă mănânci doar între orele 7:00 și 15:00)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult