De unde provine, de fapt, piesa „Așa-i românul”. Preotul care a descoperit cântecul face lumină, după afirmația controversată a lui Grigore Leșe

Publicat: 06/12/2023 | 23:46
Preotul Doru Gheaja / Foto: Captură Video

Melodia „Așa-i românul” a stârnit un val de controverse atât la noi în țară, cât și-n Budapesta. Totul după ce Grigore Leșe a ieșit în spațiul public și a susținut că piesa mult iubită de români ar avea, de fapt, origini maghiare. Sigur că, această afirmație i-a pus pe jar pe românii de pretudindeni și i-a provocat, stârnind astfel o avalanșă de mesaje pe rețelele de socializare. După câteva zile de întrebări fără răspuns legate de acest subiect, preotul care a descoperit cântecul, acum 70 de ani, face lumină în acest caz.

Preotul Doru Gheaja (81 de ani), din Alba Iulia, este cel care a descoperit cântecul „Așa-i românul”, în urmă cu 70 de ani. Părintele a „cules” melodia din zona Sibiului, de pe Valea Hârtibaciului.

CITEȘTE ȘI: CUM AU FOST AMENDAȚI DOI TURIȘTI DIN CLUJ-NAPOCA ÎN CAPITALA UNGARIEI: „NU I-A INTERESAT NIMIC”

„Am învățat-o în ’54. În ’54 am dat admitere la Seminarul Teologic din Cluj. Pe timpul acela se făceau doar șapte clase. După șapte clase am dat admitere la seminarul din Cluj și aveam un coleg mai mare decât mine cu doi ani, care era din Chirpăr de loc, de lângă Agnita, de pe Valea Hârtibaciului și pe el îl auzeam fredonând melodii, mai multe, probabil de la bătrânii satului le-a auzit el și le-a învățat. Era un cântăreț bun și mi-a rămas în memorie, imprimată, melodia «Așa-i românul», dar așa cum o cântau atunci, cum am învățat-o eu, originală”, a declarat Doru Gheaja.

CITEȘTE ȘI: SPERIAȚI DE CE SE ÎNTAMPLĂ ÎN UNGARIA, MAGHIARII DAU NAVALĂ CU MAȘINILE ÎN ROMÂNIA. PREȚURILE ÎN ȚARA VECINĂ AU LUAT-O RAZNA

Piesa a devenit celebră după ce preotul a cântat-o ani la rând în cenaclul „Flacăra”, al lui Adrian Păunescu.

„Linia melodică e aceeași, asupra textului s-a intervenit după ’90, când s-a înregistrat de unul și de alții, la alții a rămas același text, dar trebuie să reținem că «Așa-i românul» este un cântec patriotic. Nu este un cântec legat de familie, de mamă, este legat de țară. Orice cântec care este legat de țară este un cântec patriotic și eu așa l-am cântat, cum l-am auzit, așa l-am înregistrat, cum l-am auzit”, a mai spus preotul din Alba.

Cum a ajuns melodia să fie difuzată la TVR

Preotul Doru Gheaja și-a amintit cum i-a cântat lui Adrian Păunescu această piesă și cum a ajuns să fie difuzată la Televiziunea Română. Nu se aștepta ca acest cântec să fie cântat de milioane de români de-a lungul anilor.

„Într-una din dăți eram cu Adrian Păunescu la mănăstirea Râmeț, la masă. El era cu familia și i-a plăcut melodia. Dimineața mi-a spus: ”părinte, mai cântă-mi o dată cântecul ăla de aseară” și i-am cântat acolo pe prispă, la Râmeț. Și l-a chemat pe Alexandru Căpușneac de la Televiziunea Română, care era cu el, și i-a spus ”înregistrează-l pe părintele cu cântecul acesta în bisericuța monument istoric”. Și după aceea îl îmbrăcase în costum național și îl filmase el acolo sub stâncă, deasupra mănăstirii.

Și din anul următor a fost dat acest cântec la Televiziunea Română. Adevărul este că înregistrarea, așa cum am învățat-o eu, este așa cum se cântă acum, ultima strofă fiind ”O rugăciune către Dumnezeu”, dar în înregistrarea de atunci Păunescu a spus: ”trebuie să o schimbăm, părinte. Trebuie să cânți spre Zamolxe Zeu, că altfel ne-o taie la cenzură”. Vă dați seama că anii 80 la cenzură putea fi tăiat tot cântecul”, a relatat preotul din Alba, într-un interviu acordat recent.