Desertul preferat al românilor are 22 de E-uri și contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne. Ce conține, de fapt

Publicat: 11/11/2023 | 09:25
Una dintre prăjiturile consumate de mulți români, plină de E-uri / Foto: Facebook

Majoritatea românilor adoră deserturile! Fie că este zi de sărbătoare sau nu, mulți dau buzna în cofetării ori în supermarketuri și cumpără diverse prăjituri. Sigur că, merg și la risc pentru că multe preparate dulci conțin și E-uri care sunt dăunătoare pentru organism. Multe delicatese cu cremă au ingrediente devastatoare pentru sănătatea consumatorilor. Ce desert are nu mai puțin de 22 de E-uri?

Tot mai multe prăjituri conțin ingrediente care nu fac bine pentru sănătatea celui care le consumă. Nu puțini sunt cei care cumpără și mănâncă deserturi din supermarketurile de la noi, fără să citească lista de ingrediente. Se uită la prețurile accesibile și pentru că au poftă să savureze o prăjitură, nici nu se gândesc la ce riscuri se expun. Spre exemplu, există o prăjitură la aproape 14 lei pe care mulți români o cumpără din marile magazine. Este cu fructe de pădure, iar prețul ei este modic ținând cont că se vând două bucăți în aceeași caserolă.

CITEȘTE ȘI: KAUFLAND RETRAGE UN PRODUS ALIMENTAR DIN MAGAZINE. ERA CONTAMINAT CU BUCĂȚI DE PLASTIC ALBASTRU

Mulți le cumpără, dar puțini au habar ce conțin aceste prăjituri. Ei bine, pe eticheta lor scrie clar că au 32 de ingrediente, dintre care 22 sunt E-uri. Aceștia sunt stabilizatori 420, 450, 462, emulsifianți 472, 322, 471, 417, 475 și 470, aroma colorant E 160, corectori de aciditate 332 și 331, gelatinizanți 406, 440, amidon E 1442, aroma 2021, suport 1520, agenți de afânare E 450, 500, coloranți E 163, scrie BZI. Sunt două ingrediente în această prăjitură care nu au E-uri. Acestea sunt apa și ouăle. Pare hilar, nu-i așa?

Prăjitura care are 22 de E-uri, vândută în magazine / Foto: BZI

CITEȘTE ȘI: CÂȚI BANI A DAT PE MÂNCARE UN TURIST ROMÂN LA UN RESTAURANT ÎN TRANSNISTRIA. „A FOST O EXPERIENȚĂ INEDITĂ”

Ce spun specialiștii

Experții din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași spun că este „un adevărat cocktail de arome și substanțe”.

Aditivii trec prin diverse procese de testare înainte să fie introduși în alimente, însă chiar și așa sunt substanțe care au efecte negative asupra organismului. „De multe ori se datorează faptului că o persoană este deosebit de sensibilă la substanța chimică respectivă sau pentru că exacerbează o sensibilitate sau afecțiune existentă. Sorbitolul (E 420) este un aditiv folosit de industria alimentară ca stabilizator, îndulcitor hipocaloric, umectat sau agent de volum. De aceea îl puteţi găsi în foarte multe produse, dar mai ales în cele de patiserie şi cofetărie.

Nu trebuie să vă mire totuşi dacă veţi găsi aditivul alimentar E 420 şi pe eticheta fructelor uscate, a siropurilor farmaceutice sau a preparatelor oftalmologice. E 420 poate fi folosit şi în combinaţie cu alţi aditivi alimentari – zaharină şi polifosfaţi de sodiu pentru preparatul tradiţional japonez surimi şi pentru a realiza o pastă de peşte din Alaska. Producătorii din industria cosmetică îl folosesc pe post de conservant, fiind unul dintre cele mai utilizate ingrediente. Totuşi, este interzis în preparatele pentru copii şi sugari”, au mai spus specialiștii ieșeni, pentru sursa citată mai sus.

Câteva dintre aceste substanțe pot provoca dureri insuportabile de stomac, dar și balonare și flatulență. Persoanele care au intoleranță la sorbitol, pot avea efecte laxative. Dacă această substanță este consumată adesea, poate duce la sindromul colonului iritabil şi intoleranţa la fructoză. O altă substanță destul de periculoasă, care se regăsește în aceste prăjituri, este E 450. Aceasta poate duce la apariția plăcilor de colesterol în lumenul vaselor de sânge, iar niște studii recente au arătat că stabilizatorul E 450 este o substanță carcinogenă ce contribuie la dezvoltarea tumorilor maligne.