Doar așa ar fi fost salvată Alexandra: ”Nici nu a apucat să spună ceva, că…”

Publicat: 05/08/2019 | 08:21

O româncă stabilită de 12 ani în Canada a explicat, pentru adevărul.ro, ce se întâmplă acolo când apelezi numărul de urgență 112. În contrapartidă, tragedia de la Caracal, unde două fete de 18, respective, 15 ani, au fost răpite și, se pare, ucise.

Iuliana Dună (40 de ani), stabilită în Canada din 2007, în Calgary, este consultant canadian de emigrare, acreditată de guvernul Canadian. Ea a povestit o întâmplare petrecută în Canada, când un copil a sunat la 911 (variant 112 în România). Cum a reacționat Poliția acolo, față de ceea ce s-a întâmplat la Caracal, atunci când Alexandra a sperat că va fi salvată, când a apelat și ea la numărul de urgență.

Citește și: BOMBĂ ÎN CAZUL CRIMELOR DE LA CARACAL: FILMĂRI CU MOMENTUL ÎN CARE ALEXANDRA A FOST RĂPITĂ DE GHEORGHE DINCĂ!

„Acum trei ani, în 2016, am lăsat copiii o oră în grija unei prietene. Cei mici au început să se certe. Se certau pe telecomandă şi băiatul cel mare a zis că dacă sună la 911 o arestează pe cea mică şi el poate avea telecomanda. Băiatul a ridicat receptorul şi a sunat la 911. Copilul avea 6 ani atunci. Nici nu ştiu dacă a apucat să zică ceva, căci prietena i-a spus să închidă telefonul. În mai puţin de cinci minute, poliţia a venit la uşă. Prietena s-a scuzat şi le-a explicat situaţia“, a povestit Iuliana Dună.

Au intrat peste ei în casă, pentru a verifica

Poliţiştii care au venit la locuinţa prietenei Iulianei Dună nu s-au mulţumit doar cu o confirmare verbală a faptului că apelul la 911 fusese făcut din greşeală. „Poliţiştii au întrebat-o dacă le permite să intre în casă şi să verifice că totul este un regulă. Au vorbit cu copiii. Probabil că, dacă prietena mea se opunea, poliţistul n-ar mai fi aşteptat să dea procurorul mandat. Copilul nici măcar nu a apucat să zică «Alo!». De adresă – nici vorba – şi poliţiştii au avut o reacţie extrem de rapidă, aşa este mereu. Şi încă ceva: copiii sunt învăţaţi de la grădiniţă să sune la 911 dacă nu sunt în siguranţă. Cam asta e Canada, cu bune şi rele“, spune Dună.

Nu rata: “A VIOLAT MULTE TINERE, NURORILE LUI…” CE AU AFLAT RUDELE DESPRE LEGĂTURILE LUI GHEORGHE DINCĂ CU CLANURILE MAFIOTE

Ce i-au spus polițiștii băiatului care a sunat la 911: „Băiatul meu mi-a spus că poliţia a vorbit cu el şi i-a spus să sune numai când este în pericol. La un moment dat, un coleg al băiatului meu a sunat la 911 ca să ceară ajutor la matematică. Şi în acel caz, poliţiştii au venit la uşă ca să se convingă de faptul că totul este în regulă. Au fost copii de-ai colegilor care au sunat la 911 – exact ca şi ai mei – de pildă că fratele sau sora nu-i dă o jucărie sau că vor să fie ajutaţi la teme etc. Poliţia s-a deplasat imediat şi nu le-a dat amendă. Dacă suni de câteva ori la mişto, atunci reacţionează autorităţile şi se poate lăsa cu sancţiuni“.

„În primul rând, cred că în momentul în care suni la numărul de urgenţă trebuie să fii localizat imediat, aşa cum se întâmplă în Canada şi în alte ţări. Primul lucru care te întreabă când suni la 911 aici este «Eşti în pericol?»“, spune Iuliana.

Cum sunt pregătiți operatorii de la 911 în Canada

În Canada, la majoritatea apelurilor la 911 operatorii răspund în maximum cinci secunde. Şi operatorii care lucrează la serviciul 911 sunt extrem de bine pregătiţi, având numeroase cursuri de calificare la activ. Cei care doresc să lucreze ca operatori pentru 911 în Canada trebuie să îndeplinească nişte condiţii foarte stricte. Una dintre acestea este legată de faptul că viitorii operatori trebuie să fie capabili să scrie la calculator minimum 44 de cuvinte pe minut. Viitorii operatori trebuie să participe de asemenea la un curs intensiv cu durata de nouă luni şi să aibă un cazier impecabil. În plus, cei care vor să lucreze la serviciul 911 trebuie să cunoască foarte bine geografia zonei în care vor activa.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult