Dr. Doru Paul, oncolog român la New York: Riscurile la care sunt expuşi pacienţii cu cancer în perioada pandemiei şi cum le pot veni în ajutor oncologii români din SUA prin consultaţii online

Publicat: 06/04/2020 | 11:03
Dr. Doru Paul, oncolog român la New York: Riscurile la care sunt expuşi pacienţii cu cancer în perioada pandemiei şi cum le pot veni în ajutor oncologii români din SUA prin consultaţii online

Pandemia de coronavirus a pus pe jar toată omenirea: pe lângă riscurile majore ale infectării cu coronavirus pentru persoanele sănătoase, există şi acelea mult mai mari pentru persoanele care au deja afecţiuni grave. O categorie cu totul specială de pacienţi o reprezintă cei oncologici, a căror imunitate poate fi deja compromisă pe perioada tratamentelor, informează csid.ro. Aceşti pacienţi trebuie să-şi ia precauţii speciale şi să solicite medicilor curanţi sfaturi în privinţa conduitei pe perioada pandemiei.

În unele cazuri, terapiile oncologice pot fi ajustate, însă decizia este una medicală şi depinde de la caz la caz. Pentru a afla ce trebuie să ştie pacienţii cu cancer în această perioadă, am stat de vorbă cu medicul Doru Paul, oncolog român la Spitalul Presbiterian din New York, doctor în medicină şi profesor asociat la Weill Cornell Medicine. Împreună cu mai mulţi oncologi de origine română din SUA, medicul Doru Paul a lansat pe Facebook un apel către medicii din România şi pacienţii cu cancer, oferindu-le suportul în cazul în care au întrebări despre reevaluarea unor tratamente.

Dr. Doru Paul, oncolog român la New York

(CITEȘTE ȘI: CUM E POSIBIL? UN FILM DIN 2011 A PREVĂZUT ÎN TOTALITATE PANDEMIA DE CORONAVIRUS DIN 2020. CUM A APĂRUT VIRUSUL UCIGAȘ, DE FAPT)

”Uneori, imunitatea poate fi afectată pe o perioadă îndelungată”

CSÎD: Cum este afectată imunitatea pacienţilor care trec prin terapii oncologice? Cât se menţine statusul imunitar scăzut?

Dr. Doru Paul: Imunitatea pacienţilor trataţi pentru cancer este afectată diferit în funcţie de tratamentul primit. Diferite tipuri de tratament afectează în mod diferit leucocitele. Uneori, imunitatea poate fi afectată pe o perioadă îndelungată, chiar până la un an cum ar fi, de exemplu, cazul cancerelor hematologice după tratamentul cu Rituximab.

CSÎD: Care sunt tratamentele care afectează cel mai mult imunitatea?

Dr. Doru Paul: În general, agenţii chimioterapici sunt cei care afectează cel mai semnificativ imunitatea.

CSÎD: Cat de periculoasă este o posibilă infectare cu coronavirus pentru un pacient oncologic?

Dr. Doru Paul: Gradul de periculozitate al infecţiei cu coronavirus la un pacient oncologic este diferit de la caz la caz şi depinde de mai mulţi factori cum ar fi vârsta pacientului, co-morbidităţile acestuia, tipul de cancer prezent, respectiv localizarea eventualelor metastaze, statusul de performanţă al pacientului, rezerva medulară, respectiv nivelul de imunodepresie al acestuia, pentru a menţiona doar factorii cei mai importanţi.

(NU RATA: CINE ESTE BOGDAN MICU, TÂNĂRUL CARE A CALCULAT CÂND SCĂPĂM DE CORONAVIRUS! DATA EXACTĂ ESTE MAI APROAPE DECÂT NE PUTEAM IMAGINA)

Sfaturi importante pentru persoanele care se tratează pentru cancer

CSÎD: Care este viziunea de ultimă oră a medicilor oncologi din SUA în privinţa tratamentelor oncologice din timpul pandemiei?

Dr. Doru Paul: Mă voi referi doar la protocoalele spitalului în care lucrez (New York Presbyterian Hospital), şi, respectiv, la protocoalele Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO). Ghidul ASCO menţionează un studiu publicat de o echipă chineză (Liang et al. Cancer patients in SARS-CoV-2 infection: a nationwide analysis in China. Lancet Oncology March 2020. 21 (3); 335-337). Acest studiu a analizat o cohortă de 1571 pacienţi infectaţi cu COVID-19, dintre care 18 au avut un istoric de cancer şi a sugerat că pacienţii cu cancer ar avea o incidenţă  mai mare de efecte adverse severe– definite ca procentul de pacienţi admişi în secţiile de terapie intensive şi de procentul de pacienţi care au decedat– în comparaţie cu ceilalţi pacienţi. Spun sugerat pentru că studiul NU a demonstrat că ar exista o incidenţă crescută de infecţii COVID-19 la pacienţii cu un istoric de cancer. (Citește articolul integral AICI)

(CITEȘTE ȘI: DRAMĂ ÎN PRAHOVA. UN TÂNĂR DE 25 DE ANI, SUSPECT DE CORONAVIRUS, A FOST PLIMBAT DE LA UN SPITAL LA ALTUL. CARE A FOST CAUZA DECESULUI)