Dresorul Daniel Manea, despre cum să procedăm în cazul în care întâlnim câini maidanezi agresivi: „Niciodată nu mă dau în spate”

Publicat: 23/01/2023 | 12:52
Câini maidanezi / foto: Pexels

Cazul Anei, femeia care a fost ucisă de câini, în timp ce alerga lângă Lacul Morii, din Capitală, scoate la suprafață pericolele reale la care suntem expuși. Specialiștii ne oferă câteva sfaturi despre cum să ne protejăm, în cazul în care întâlnim câini maidanezi agresivi, pe stradă. 

Moartea Anei Oros, femeia de 42 de ani, care a fost ucisă de o haită de câini din zona Lacul Morii, în data de 21 ianuarie 2023, a șocat o țară întreagă. Femeia era o fană a sportului, iar sâmbătă după-amiaza, aceasta a ieșit la alergat. O haită de câini a atacat-o, iar acela a fost momentul în care și-a găsit sfârșitul. Dresorul Daniel Manea a vorbit în cadrul unei intervenții televizate, despre cum să ne protejăm, în cazul în care suntem atacați de câinii maidanezi agresivi.

„Trebuie să găsim mijloacele, cum trebuie să diminuăm acest risc. Și acolo există câteva soluții. Dacă stau într-o zonă de genul ăsta (n.r. terenuri nelocuite), ar trebui să mă ajut de mici soluții tehnice, cum ar fi aparatele care emit ultrasunete, care îi deranjează pe câini. Oamenii nu simt nimic, nu deranjează pe nimeni în rest, însă câinii sunt îndepărtați.

Mai sunt și spray-uri cu piper, care pot avea un efect puternic, să pot îndepărta câinii în aceste situații limită.

Dacă aceste lucruri îmi lipsesc și mă găsesc întâmplător în acea zonă, neștiind unde sunt de fapt, devine un pic mai complicat, dar sunt și acolo soluții. Ce pot să fac este să cunosc un pic comportamentul câinilor și să știu la ce reacționează”,  a spus Daniel Manea, pentru Antena 3 CNN. 

Cum ne putem apăra de câinii maidanezi care sunt agresivi pe stradă / foto: pexels

(CITEȘTE ȘI: Nicușor Dan, prima reacție după ce Ana Oros a fost sfâșiată de o haită de câini: ”Îmi pare rău că a murit”)

Cum ne putem apăra de câinii agresivi de pe stradă

Tot dresorul Daniel Manea susține că este important să nu arătăm frica de pe moment, pentru că aceștia simt ușor dacă oamenilor le este frică de ei, iar acest lucru îi determină să devină agresivi.

„Câinii reacționează la limbajul lor analog, adică prin spațiu și prin corp, și aceste elemente le folosesc pentru a reuși să îi îndepărtez. Mă fac mai mare, îmi ridic geaca în sus, arunc un obiect pe jos, bat din picior, fac o acțiune un pic mai amplă, fiind un pic zgomotos, dar nu panicat.

Câinii simt frica. În momentul în care eliminăm adrenalină, aia face ceva cu sistemul lor nervos, îi irită un pic.

La un număr mare, rămân calm, nu mă dau înapoi, devin un pic ofensiv și încerc să îmi apăr spatele și să mă asigur că nu mă înconjoară. Evit contactul cu privirea ca să nu se simtă provocați.

Fugă niciodată, și niciodată o atitudine defensivă. Cel mult stau pe loc, dacă nu devin un pic ofensiv. Niciodată nu mă dau în spate”, a mai completat acesta, pentru sursa menționată.

(VEZI ȘI: Îți îngheață sângele! Detaliul pe care l-au observat martorii, în timp ce Ana Oros era ucisă de câini)