El e vâlceanul care a inventat „eoliana de casă”

Publicat: 29/10/2019 | 23:10

Un tânăr vâlcean susține că a găsit o soluție pentru a genera permanent curent electric acasă, cu o investiție inițială de 4.500-5.000 de euro. Liviu Sandu a inventat o instalație eoliană care ar produce… un euro pe oră. CANCAN.RO, SITE-UL NR.1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea lui inedită. (VEZI ȘI: CERCETĂTORII OLTENI AU REVOLUȚIONAT MEDICINA! AU INVENTAT PROTEZA DE COT DE TIP BALAMA ȘI…)

“Afacerea ta! Faci bani din vânt! Eoliene 5KW. Operaţională la viteze mici ale vântului, uşor relocabilă. Energia produsă se poate injecta în reţea”, spune vâlceanul Liviu Sandu pe pagina de socializare, pentru cei care vor să îi urmeze exemplu.

Un inventator neobosit

Invenția vâlceanului ar „produce” un euro pe oră

După mai multe tentative, fostul olimpic al al Şcolii “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea şi apoi al Liceului Militar de Aviaţie “Tudor Vladimirescu” din Craiova a reuşit, recent, să creeze două dispozitive care ar produce energie electrică. Tânărul mai spune că le-a testat şi că a început producţia în serie mică a unor eoliene. (NU RATA: EINSTEIN DIN VASLUI SE ÎNTOARCE)

“Am creat o eoliană foarte uşor de întreţinut, care nu are nevoie de piese de schimb scumpe şi a cărei revizie se poate face o dată la doi ani de către proprietar. Produce 5 KW, adică aproximativ un euro pe ora de funcţionare. Deşi nu sunt ceva deosebit, eolienele pe care le construiesc sunt căutate.

Eu am înregistrat la OSIM mai multe invenţii din domeniul energiei verzi. 1. Motorul electromagnetic-utilizează energia din magneţii permanenţi. 2. Instalaţie pentru obţinerea energiei din mişcarea valurilor 3. Instalaţie pentru irigaţii fără consum de energie 4. Dispozitiv pentru obţinerea energiei din greutatea vehiculelor aflate în trafic”, explică inventatorul Liviu Sandu.

Invenția ar asigura energia pentru gospodărie, plus…

„Eoliana de casă” ar avea nevoie de revizie o dată la doi ani

Tânărul susține că o asemenea eoliană, amplasată la înălţime sau într-o zonă cu vânt înseamnă energie electrică şi termică gratuită pentru o gospodărie, plus surplus injectat în sistemul energetic național şi vândut. Preţul de fabricaţie ar fi de 4.500 euro sau 5.000 euro, în care ar fi incluse transportul şi instalarea.

“Fiind vorba de mișcare cu număr mic de rotații, rulmenții bine gresați nu ar trebui să aibă uzuri sau probleme. La fel și cureaua de transmisie. Estimez pentru verificare o revizie la doi ani. Mecanismul fiind simplu, revizia poate fi făcută de proprietar”, a precizat Liviu Sandu. (NU RATA: MATERNITATEA DE ROBOŢI DIN SLATINA)

„Din păcate, fondurile pentru energie nu sunt pentru toţi, iar statul capitalist nu manifestă interes pentru invenţii care ar putea dezvolta România”, mai spune cu regret inventatorul.

Și-a înregistrat creațiile la OSIM

În 2009, susține el, a creat un motor magnetic. „Se foloseşte interacţiunea a doi electromagneţi sau interacţiunea unui electromagnet cu un magnet permanent, ceea ce poate genera o viteză de deplasare de până la 500 kilometri/oră. Este un motor foarte puternic şi foarte eficient, care nu produce zgomot deranjant şi care nu emite noxe în timpul poluarii”, a declarat atunci inventatorul vâlcean.

Liviu Sandu nu este la prima descoperire de genul „eolienei de casă”. În 2018, a depus la OSIM documentaţiile pentru obţinerea brevetelor de inventator în ceea ce priveşte două dispozitive neconvenţionale de obţinere a energiei electrice.

Potrivit unei descrieri sumare, cel dintâi dispozitiv seamană cu o trecere de pietoni dispusă în lungul şoselei, iar la un trafic mediu de 10 autovehicule pe minut şi la cost al investiţiei de aproximativ 80.000 de euro ar avea o putere instalată de 2 megawați/oră. (VEZI ȘI: OLTENII AU INVENTAT PÂINEA FĂRĂ GLUTEN, GĂLBENUȘUL PORTOCALIU ȘI OASELE ARTIFICIALE)