Oltenii au inventat pâinea fără gluten, gălbenușul portocaliu și oasele artificiale

Publicat: 29/06/2018 | 23:28

Echipele de cercetători ştiinţifici ai Universităţii din Craiova, participanţi la Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia”, s-au întors acasă cu trei medalii de aur şi un premiu special. (Console si accesorii gaming) Invențiile sunt și ele speciale: oltenii au luat premii pentru pâinea fără gluten, gălbenușul portocaliu și oasele artificiale. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea de succes a cercetătorilor din Bănie. (VEZI AICI: MATERNITATEA DE ROBOŢI DIN SLATINA)

Astfel, o medalie de aur a fost obținută pentru invenția „Pâine fără gluten pe bază de făină de orez cu făină de năut și pudră de roșcove și procedeu de obținere a acesteia”,  avându-i ca autori pe Violeta Nour, Mira Elena Ionică, Felicia Tuțulescu, Alexandru Radu Corbu (Universitatea din Craiova), Petru Bogdan Cristian Hurezeanu (Isis Pan). (CITEȘTE ȘI: ”FABRICA DE TRUBADURI” DE PE MALUL DUNĂRII)

O parte dintre cercetătorii din Craiova, premiați cu aur

„Cea de-a doua medalie de aur a fost obţinută de invenţia «Rețetă furajeră pentru obținerea de ouă cu conținut ridicat de acizi grași polinesaturați omega 3 și carotenoizi», avându-i drept autori pe Tatiana Dumitra Panaite, Rodica Diana Criste, Margareta Olteanu, Mariana Ropotă, Petru Alexandru Vlaicu – IBNA Baloteşti, Violeta Nour, Alexandru Radu Corbu – Universitatea din Craiova. (NU RATA, AICI: POVESTEA PROFESORULUI DE COR CARE A CUCERIT ÎNTREAGA EUROPĂ)

Cea de-a treia medalie de aur, precum şi Premiul special acordat de Asociaţia Antreprenorilor din Balcani (Muntenegru) au mers către invenţia «Semifabricat biocompozit în stare crudă şi instalație manuală de formare a acestuia», avându-i drept autori pe Teişanu Cristina-Alina, Sima Gabriela, Pisc Marian Eugen, Ciurezu Gherghe Leonard Marius, Gîngu Oana”, au declarat reprezentanții Universităţii din Craiova.  (Promotiile zilei la monitoare)

Pâine fără gluten, cu năut și roșcove

Prima invenţie premiată a fost pâinea fără gluten. „Invenţia se referă la rețeta și procedeul de obținere a unui produs de panificație de tip pâine fără gluten realizat pe bază de făină de orez și amidon de cartofi, cu adaos de făină de năut și pudră de roșcove. Acesta are o structură asemănătoare pâinii din făină de grâu, fiind destinată atât persoanelor care au intoleranță la gluten, cât și celor care își propun să adopte o dietă sănătoasă, lipsită de gluten și care doresc să-şi îmbunătăţească starea de sănătate. (VEZI ȘI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ FACE VOLUNTARIAT. E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN!)

Produsul exercită efecte benefice asupra sănătății datorită conținutului ridicat de compuși antioxidanți, substanțe minerale și fibre, în principal ca urmare a adaosului de pudră de roșcove și făină de năut, având ca efect îmbunătățirea digestiei, prevenirea constipației, creșterea senzației de sațietate, reducerea nivelului colesterolului, reducerea riscului de boală coronariană, obezitate și diabet”, spune Alexandru Radu Corbu.

Găbenuș de ou de culoare portocalie

Rețeta prin care se obține gălbenușul portocaliu, medaliată cu aur

O altă invenţie premiată a fost rețeta furajeră prin care se obțin ouă cu conținut îmbogățit de acizi grași polinesaturați omega-3 și carotenoizi prin includerea în furajul găinilor ouătoare a semințelor de in și a subproduselor de la procesarea tomatelor. (AFLĂ DE AICI: CUM A EVENIT FRANCEZA”A DOUA LIMBĂ OFICIALĂ” LA… RÂMNICU SĂRAT!)

Folosirea acestor furaje în alimentația găinilor ouătoare reprezintă o cale naturală de obținere a ouălor cu gălbenuș de culoare portocalie, atractive pentru consumatori și îmbogățite din punct de vedere nutrițional cu acizi grași omega-3 și carotenoizi, componente esențiale pentru activitatea lor antioxidantă și imunomodulatoare și pentru efectele lor benefice asupra sănătății, au arătat reprezentanții Universtății.

Ei au mai susținut că rețeta furajeră propusă a îmbunătățit utilizarea furajelor și a avut efecte favorabile asupra dezvoltării organismului animal datorită conținutului ridicat în compuși bioactivi. Implementarea invenției permite valorificarea unor deșeuri ale industriei alimentare pentru obținerea oului de consum cu proprietăți nutriționale îmbunătățite. (VEZI ȘI: PRIMELE IMAGINI CU ROBOTUL ALEXANDRU IOAN CUZA!)

Grefă osoasă artificială

Universitatea din Craiova se mândrește cu aur pe linie la invenții

Altă invenție premiată cu aur constă în fabricarea de dispozitive medicale tip grefă osoasă („os artificial”) pentru reconstrucţie osoasă de mici dimensiuni şi geometrie complexă. Grefa osoasă se realizează din materiale compozite avansate pe bază de hidroxiapatita şi titan, biocompatibile, iar geometria complexă este asigurată prin operaţia de injecţie a materiilor prime într-o matriţă ale cărei formă şi dimensiuni redau fidel defectul osos al pacientului care solicită reconstrucţia osoasă.

Instalaţia manuală de injecţie a fost realizată în cadrul unui proiect naţional de cercetare. Avantajele invenţiei sunt de natură:

– medicală, grefa osoasă având formă „personalizată” şi, în urma unui tratament termic special (invenţie medaliată cu aur la Salonul Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT, 2018, Cluj-Napoca, România) poate fi livrată unităţilor sanitare specializate în reconstrucţie osoasă. Se evită, astfel, listele de aşteptare pentru obţinerea unei grefe de os din bănci de oase, de la donatori în viaţă sau decedaţi.

– tehnico-economice, instalaţia de injecţie operând în condiţii avantajoase din punct de vedere tehnic (utilizarea de temperaturi şi presiuni reduse de injecţie faţă de procedeul convenţional de injecţie; eliminarea operaţiei de granulare/peletizare a materiei prime pentru injecţie) şi economic (utilizarea de matriţe de injecţie cu preţ redus de fabricaţie, coroborat cu posibilitatea transferului tehnologic pentru producţie de serie mare şi de masă). (CITEȘTE AICI: ELEVUL-MINUNE DE LA VASLUI S-A CALIFICAT LA… 4 OLIMPIADE NAȚIONALE!)

 

Citește și...