El este ”Brâncuși de la Vădastra”!

Publicat: 22/02/2020 | 23:43

Puţini ştiu că există Cumințenia Pământului – una dintre operele arhicunoscute ale lui Constantin Brâncuşi – şi în varianta din… ceramică. Mai multe replici ale statuii pe care Brâncuși a sculptat-o în 1907 în calcar crinoidal au fost create de un olar din Vădastra, care nu a văzut însă niciodată orginalul. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă spune povestea lui inedită. (VEZI ȘI: SECRETUL CERAMICII NEGRE DE LA VĂDASTRA)

Ideea i-a venit lui Ionel Cococi după vâlva creată de achiziţia sculpturii de către statul român. Așa că s-a inspirat de pe internet și a trecut la treabă.

O provocare dusă la bun sfârșit

Meșterul de la Vădastra a recreat „Cumințenia pământului” fără să fi văzut originalul

Mai multe replici ale Cuminţeniei Pământului, celebra operă a lui Constantin Brâncuşi, se află acum în atelierul meşterului olar, din comuna olteană Vădastra. Meşterul Cococi spune că realizarea Cuminţeniei Pământului a fost o altă provocare dusă la bun sfârşit. În prezent, în atelierul meşterului – un adevărat muzeu pentru cei care îi trec pragul – se află de la replici ale ceramicii neolitice de Vădastra, până la obiecte vechi de mii de ani. (NU RATA: UN PROFESOR DIN OLT A RECREAT UN SAT NEOLITIC, UNIC ÎN EUROPA)

”Am căutat să-i dau pe cât posibil acea tentă de vechi…”

Lutul a fost ars la aproape 1.000 de grade Celsius, astfel încât să copieze culoarea Cuminţeniei. „Ca proces tehnologic, este similar vaselor ceramice. Este confecţionată din lut, uscată, şlefuită cu piatra – a necesitat o muncă destul de îndelungată – a fost arsă în cuptor, la o temperatură de 950 – 1.000 de grade Celsius. Am căutat să-i dau pe cât posibil acea tentă de vechi şi culoarea foarte apropiată a originalului”, a explicat meșterul popular. (CITEȘTE AICI: L-AM GĂSIT PE ULTIMUL OPINCAR AL OLTENIEI!)

Piesa de rezistență

Meșterul olar Ionel Cococi este o vedetă a târgurilor de profil

Cuminţenia Pământului, arsă în cuptorul de la Vădastra, atrage atenţia tuturor celor care vin în târgurile în care este prezent şi Ionel Cococi.

„Am dus-o la Târgul Olarilor de la Sibiu şi a avut o mare atracţie la public, inclusiv organizatorii au rămas foarte surprinşi. Am primit foarte multe aprecieri, felicitări şi de acum încolo cred că va fi piesa de rezistenţă a standului meu”, a mai declarat meşterul.

Adevărata “Cumințenie”

„Cumințenia pământului”, una dintre sculpturile cele mai cunoscute ale lui Constantin Brâncuși

„Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”. (VEZI ȘI: EL E ULTIMUL OLAR DIN OBOGA)