El este olteanul care cultivă legume în apa peștilor din seră. „Păcat că…”

Publicat: 17/07/2020 | 19:00

Un tânăr dintr-o familie de legumicultori din Olt a decis, după şapte ani de muncă în străinătate, să producă legume în sistem acvaponic, în comuna Pleșoiu. În bazine construite în interiorul solarului creşte peşti, iar aceştia produc, la rândul lor, substanţele necesare plantelor. CANCAN.RO a pătruns în sera inedită.

Din dorinţa de a mânca mai sănătos, olteanul a creat o seră plutitoare în care va produce legume bio, pe apă, cu substanţe necesare creşterii plantelor.

Legumele cresc direct pe apă, în seră

Tot sistemul are loc într-un bazin de peşti de Nil, populari în alte părţi ale globului. (CITEȘTE ȘI: UN OLTEAN A INVENTAT CULTURA DE PEPENI PE VERTICALĂ. PLANTELE AU PESTE DOI METRI ÎNĂLȚIME ȘI…)

„O să fie mai greu cu vânzarea”

Ideea, foarte rar întâlnită în ţara noastră, îl va ajuta pe producător să producă legumele chiar şi cu 2-3 săptămâni mai devreme decât în sistemul tradițional.

„Peştii se numesc Tilapia, este o specie foarte rară pentru ţara noastră, sunt buni pentru comercializat, se înmulţesc foarte repede. Păcat că la noi în ţară nu prea sunt cunoscuţi şi o să fie mai greu cu vânzarea”, spune Gabriel Vanghelie. (VEZI ȘI: FABRICA DE AGRICULTORI)

Peștii cresc în seră și produc substanțele necesare plantelor

„Sistemul acesta funcţionează în felul următor: apa de la peşti este murdară, trece prin acest filtru biologic, după care se duce la plante curată, după care îşi trag plantele cât au nevoie, după care se întoarce la peşti. E un sistem închis”, explică fermierul.

„Am văzut în Italia exact la fel, o salată crescută pe apă”

În bazinele construite în interiorul solarului, antreprenorul creşte peşti care, la rândul lor, produc substanţele necesare legumelor.

Gabriel Vanghelie a investit 50.000 de euro în ideea lui îndrăzneață

Sistemul prin care funcţionează bazinul este gândit astfel încât plantele bio să se coacă mai repede.

„Ideea mi-a venit după ce am văzut în Italia exact la fel, o salată crescută pe apă şi m-am gândit să fac şi eu la fel la noi în România. Și sper ca acest tip bio şi ecologic să prindă mai mult, dar am întâmpinat multe obstacole şi la construcţie şi la orice”, mai arată fermierul. (NU RATA: LA 21 DE ANI, O OLTEANCĂ SCOATE BANI DIN… AGRICULTURĂ SUB ZĂPADĂ)

Tânărul spune că nu s-ar mai întoarce în străinătate, în schimb vrea să se perfecţioneze, investind în studii în domeniu… Până acum a investit 50.000 de euro în ideea lui îndrăzneață.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.