Familia Gupta sau cum să plantezi lavandă ca să recoltezi… un combinat metalurgic

Publicat: 16/11/2018 | 16:08
Familia Gupta sau cum să plantezi lavandă ca să recoltezi... un combinat metalurgic

Atunci când spui Oltenița, îți vin în minte, imediat, cele două mari platforme industriale ale orașului din alte vremuri – turnătoria de fontă TUROL și Șantierul Naval. Mutând privirea către Galați, în fața ochilor îți apare cel mai mare combinat siderurgic din Europa Centrală și de Est. 31 000 de persoane muNceau, înainte de Revoluția din 1989, la SIDEX. Discutăm, astfel, de trei platforme industriale care, din nefericire, au înregistrat un declin constant. Conform informațiilor furnizate de evz.ro, Oltenița și Galațiul au intrat în atenția unor puternici investitori străini –  Lakshmi Nivas Mittal şi familia Gupta. Totul se întâmpla la mijlocul anilor 2000. 

Oltenița, 2005. Reprezentanții familiei Gupta sosesc pentru a investi – acesta era scopul declarat – într-o modernă fabrică metalurgică. Aveau să apară, ca prin minune, 500 de locuri de muncă pentru locuitorii orașului. Iar suma care urma a fi investită era una demnă de a fi luată în seamă: 156 milioane de euro. Bineînțeles, autoritățile au fost interesate de o asemenea propunere, iar ”afacerea de succes” a pornit la drum. Un drum închis, din păcate.

Oltenița, 2007. Indienii achiziționează CTZ Oltenița – fosta centrală termică din zonă – și platforma industrială TUROL.

Oltenița 2008. Familia Gupta cumpără de la AVAS și… Șantierul naval Oltenița, printr-o firmă (Evergreen) care nici mai era în activitate. În total, familia Gupta a obținut 40 de hectare de teren pentru a construi, așa cum primisese, o mare uzină metalurgică la Oltenița.

CITEȘTE ȘI: PROMISIUNILE NEONORATE ALE OMULUI DE AFACERI SANJEEV GUPTA. DE LA MARILE SPERANȚE LA MARILE RESTANȚE

După 13 ani de așteptare, primarul din Oltenița încă mai speră ca familia Gupta să se țină de promisiune

După 13 ani în care nu s-a întâmplat (mai) nimic, primarul din Oltenița a declarat pentru evz.ro că încă speră în proiectul Transdanube prezentat de familia Gupta: „Noi încă sperăm. Ei par serioşi şi s-au apucat să facă treabă pe acele terenuri”.  

Oltenița anului 2018 se prezintă în culori sumbre. Doar 3.300 de oameni lucrează, majoritatea în servicii. Ceilalți doritori de muncă fac naveta la București. Întrebat cu ce se ocupă, totuși, marii investitori din India, primarul Olteniței oferă o declarație năucitoare: „De doi ani plantează lavandă şi goji. Au început să construiască şi o mică făbricuţă de ulei de lavandă. În port au construit şi o platformă de încărcat cereale. Au construit nişte birouri foarte frumoase în port”Da, familia Gupta a cotIzat și la bugetul local, numai că un calcul simplu arată că este vorba doar despre 100 000 lei anual, adică puțin peste 8000 de lei pe lună. Sumă derizorie, ținând seama despre ce combinat metalurgic monumental se vorbea la un moment dat.

Ieșirea dinspre Oltenița spre Dunăre oferă o imagine aproape idilică. Indienii cultivă goji și lavandă, unii localnici muncesc la câmp, ceva mai departe pot fi văzute ruinele fostului CTZ și ale platformei TUROL. Aceasta este, acum, proprietatea familiei Gupta, Transdanube Industries, așa cum este specificat pe o baracă. Investiția de 156 de milioane de euro este redusă, acum, la câmpuri cu lavandă și goji, ca într-un scenariu absurd.

CITEȘTE ȘI: SENATORUL ”FACEBOOK”, ACUZAT CĂ NU-ȘI RECUNOAȘTE FIUL DE 6 ANI!

Transdanube nu are site funcțional, iar industria din Oltenița a murit încet, dar sigur

O astfel de investiție uriașă ar fi trebuit să atragă după ea înflorirea Olteniței. Numai că localnicii admiră câmpul de lavandă, iar Transdanube Industries, firma familiei Gupta, nu are nici măcar un site funcțional – nimeni nu poate trimite, măcar, un simplu mail către reprezentanții firmei -, spre surprinderea jurnaliștilor de la Evenimentul Zilei. Au reușit să vorbească, după, îndelungate insistențe, cu o tânără… inginer horticol. ”Eu sunt angajată de anul trecut pentru aceste plantaţii de lavandă şi goji”, spune ea, precizând că mai multe nici nu știe.

Este evident că, așteptând îndeplinirea promisiunilor fantasmagorice ale familiei Gupta, industria din Oltenița a murit cu zile. ”Am încercat”, iată una dintre replicile frecvent auzite. Fiindcă, așa cum se spune, încercarea moarte n-are. Numai că, deși era vorba despre o investiție  de aproape 200 de milioane de euro, locuitorii și autoritățile din Oltenișța s-au ales cu… lavandă și goji.

Nimeni nu contestă proprietățile benefice ale unor astfel de plante, numai că în proiect era vorba despre un combinat metalurgic care să străjuiască, falnic, orașul, aducând locuri de muncă și profit constant pentru comunitate. 

CITEȘTE ȘI: AM AFLAT SECRETUL UNUI CUNOSCUT PREZENTATOR TV DIN ROMÂNIA: ”ȘI-A VÂNDUT TRUPUL!”

Fostul viceprimar al Olteniței: ”Încep să cred că proiectul este să fie distrusă siderurgia românească”

Există și o ipoteză alarmantă. Fostul viceprimar al Olteniței crede cu tărie în ea. Ar fi vorba, fără multe ocolișuri, despr eun plan care ar avea ca scop pur și simplu distrugerea siderurigiei românești. Cu atât mai mult cu cât familia Gupta este pe cale să achiziționeze și fostul SIDEX Galați:

„Printr-o tranzacţie importantă care ar majora capacitatea de laminare totală a grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an, Grupul a convenit achiziţionarea topitoriilor integrate principale ale ArcelorMittal de la Galaţi, România şi Ostrava din Republica Cehă, precum şi laminoarele de la Skopje din Macedonia şi Piombino din Italia”, au anunțat oficialii companiei. 

Iar scenariul apocaliptic (a se citi dezastrul financiar și industrial) de la Oltenița se poate repeta, din nefericire, și la Galați. Mai grav este că încă nu apar întrebări incomode și nici nu este deschisă o anchetă pentru a fi devoalate toate dedesubturile acestei ”afaceri”. O ”afacere” care miroase a… lavandă și, firește, nu are nicio legătură cu metalurgia despre care se vorbea, cu 13 ani în urmă, în termeni prețioși, cu sume colosale vărsate doar  în promisiuni ademenitoare.

Iar domnul Gupta nu are remușcări. Întrebat – într-o conferință de presă – despre ”afacerile” de la Olteniţa, acesta a fentat nonşalanţă, mutând răspunderea pe umerii fratelui său: “Oltenița a fost afacerea fratelui meu. Eu nu sunt foarte familiar cu acele afaceri… De fapt, deseară o să mă întâlnesc cu fratele meu după 10 ani.”

Declaraţia – hilară și șocantă, în același timp – a fost consemnată de Nicoleta Rogojină în ediţia online a Monitorului de Galaţi de joi, 8 noiembrie 2018.

Citește mai mult pe evz.ro