Fenomen meteo nemaivăzut, anunțat de Organizația Meteorologică Mondială. Încălzirea se accelerează, nu încetinește!

Publicat: 06/06/2023 | 09:18

Încălzirea globală este o problemă pe care specialiștii o studiază de multă vreme și care, în ciudat eforturilor, pare că nu încetinește, ci, dimpotrivă. Astfel, Organizația Meteorologică Mondială vine cu vești proaste și anunță că până în anul 2027 o să depășim pragul de încălzire globală de 1,5C. 

Deși în ultimii ani s-au făcut eforturi considerabile pentru a stopa încălzirea globală, specialiștii arată că situația este mai rea ca niciodată. Emisiile provenite din activități umane și schimbarea tiparelor meteorologice au făcut ca pragul de încălzire de 1,5C să fie depășit în următorii ani. Atingerea acestui prag ar însemna că lumea este cu 1,5 grade celsius mai caldă decât era în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În anul 2015, prin Acordul de la Paris, țările au convenit să continue eforturile” pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C. Dacă temperatura ar crește în acest ritm în fiecare an, timp de un deceniu, efectele ar fi unele devastatoare. Acest lucru ar genera valuri de căldură mai lungi și mai dogoritoare, furtuni intense și incendii mari de vegetație. Însă, din păcate, ne îndreptăm vertiginos spre depășirea pragului.

Organizația Meteorologică Mondială estima, în anul 2020, că există mai puțin de 20% posibilitatea de a depăși pragul de 1,5C în următorii cinci ani. Însă, anul trecut, aceasta a crescut la 50%, iar, în prezent, au ajuns la 66%. Astfel, specialiștii spun acum că sunt 98% siguri că pragul o să fie depășit cu siguranță înainte de 2027.

„Acum suntem cu adevărat la îndemâna unei depășiri temporare a temperaturii medii anuale de 1,5C și este pentru prima dată în istoria omenirii când suntem atât de aproape”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoze de la Met Office.

(CITEȘTE ȘI: AVERTISMENTUL UNUI CLIMATOLOG CELEBRU DIN ITALIA. FENOMENUL BIZAR CARE AR PUTEA SĂ AIBĂ LOC ÎN VARA LUI 2023. ULTIMA OARĂ S-A ÎNTÂMPLAT ACUM 200 DE ANI)

„Echilibrul a fost, deja, dat peste cap”

Potrivit specialiștilor, efectele încălzirii globale le vom simți din plin anii viitori. Se pare că echilibrul a fost, deja, dat peste cap, iar tot ce mai putem face acum este să încercăm, în continuare, să reducem emisiile și asta nu pentru a opri încălzirea globală, ci pentru a ne câștiga timp să ne adaptăm fenomenelor pe care le produce. Unele dintre efectele clare ale acesteia au fost, deja, simțite. Vorbim aici despre valul de căldură teribil ce a acaparat Europa vara trecută sau despre ploile abundente ce au distrus Italia în urmă cu doar câteva zile.

„Echilibrul a fost deja dat peste cap. Totul e să limităm acest dezechilibru în așa fel încât să avem timp să ne adaptăm la ceea ce am modificat, deja, de sistemul climatic. Avem probleme mari și cu fenomenele extreme, pentru că încălzirea globală nu e uniformă, ci ea se vede și în felul în care se transportă surplusuri de căldură din sistem, surplusul de vapori de apă din sistem, adică, până la urmă, în felul în care se manifestă fenomenele de vreme, fenomene care de obicei au intensitate acum mult mai mare pe acest fond al încălzirii globale.

Şi vedem, inclusiv, în ceea ce se întâmplă în Italia aceste cantități, enorme de precipitații, care pot fi legate de faptul că o atmosferă mai caldă poate să conțină o cantitate mai mare de vapori de apă, vapori de apă, care vin de la suprafețele mai încălzite ale mărilor și oceanelor, dar și din solul mai încălzit. Și atunci evident că în condiții specifice precipită cantități mai mari, dar avem probleme cu valurile de căldură și vom avea. Avem probleme cu secetele și o secetă ca cea de anul trecut din Europa, se zice unică în ultimii 500 de ani, ar putea deveni o normă peste 30 de ani, dacă nu facem nimic, dacă nu reducem deloc emisiile.

Dacă reducem emisiile și le limităm astfel încât să avem o creștere de până la 1,5 grade Celsius, mai avem o șansă să putem ține pasul cu schimbările și acest lucru se poate face cu știință, cu tehnologie și cu multă voință politică”, a declarat Roxana Bojariu, expert climatolog și cercetător ştiinţific, la Antena 3.

(VEZI ȘI: FENOMENUL METEO CARE APARE O DATĂ LA 100 DE ANI. TOCMAI A LOVIT ÎN PLIN, SUNT ȘI ROMÂNI AFECTAȚI)