Fenomenul extrem de rar ce poate fi observat pe cerul României în această lună. Doar peste 14 ani va fi din nou vizibil la noi în țară

Publicat: 03/08/2023 | 00:01
Fenomen astronomic deosebit în țara noastră / Sursă Foto: Pixabay

Fenomenul de SuperLună a putut fi observat în țara noastră marți seară, 1 august 2023. La finalul lunii, pe 30 august, va putea fi admirată din nou SuperLuna. Acest fenomen astronomic este foarte rar, el putând fi din nou observat doar peste 14 ani.  

În luna august, fenomenul de SuperLună va putea fi admirat în România de două ori. Acest fenomen se produce atunci când luna plină se află cel mai aproape de noi în mişcarea sa eliptică din jurul Pământului. Acest lucru o face să pară cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare față de ceea ce vedem în mod obișnuit.

(VEZI ȘI: Fenomenul care îngrijorează oamenii de știință! Antarctica a rămas fără o bucată de gheață de mărimea Argentinei)

Fenomenul de SuperLună va putea fi admirat de două ori în luna august în țara noastră

SuperLuna din luna august este numită Sturion. Denumirea este dată după peştii cu acelaşi nume care, în trecut, erau prinşi cel mai des în această perioadă a anului. SuperLuna va putut fi admirată de două ori în această lună, în România. Pe 1 august, satelitul natural al Terrei s-a aflat la 357.530 de kilometri de planeta noastră. Mai exact, Luna s-a aflat cu aproximativ 22.000 de kilometri mai aproape de Pământ decât de obicei. În plus, pe data de 30 august va putea fi admirată şi SuperLuna Albastră, cea mai strălucitoare din acest an. Producerea acestui fenomen de două ori în aceeași lună este extrem de rar. Ultima dată când două SuperLuni au apărut în aceeași lună a fost în anul 2018, iar fenomenul se va mai produce abia în 2037.

„Luna se învârte în jurul Pământului. Iar această traiectorie nu este una perfect circulară, ci este una uşor ovală, de aceea sunt perioade în care Luna apare mai aproape sau uşor mai departe. Uniunea Astronomică Internaţională a definit cumva superluna tocmai această dublă periodicitate, când avem lună plină de două ori într-o lună calendaristică”, a declarat muzeograful Petru Ciprian Crişan.

Pe data de 28 septembrie 2023, vara SuperLunilor ajunge la final cu Luna Plină care va apărea pe cer după echinocțiul din 23 septembrie. Acest fenomen marchează sfârșitul verii în emisfera nordică a Pământului. Anul viitor, prima SuperLună va avea loc pe data de 18 septembrie, iar cea de a doua pe 18 octombrie. Cele două SuperLuni din 2024 nu vor fi însă la fel de spectaculoase ca cele din acest an.

(NU RATA: Fenomen straniu după furtuna violentă din stațiunile Mamaia și Năvodari: „E prima oară, cred, în 20 de ani, când văd”)