Gazul, mult mai ieftin în România! Când va scădea prețul

Publicat: 26/06/2020 | 07:30
Gazele, mult mai ieftine în România! Când va scădea prețul

Gazul va fi mai ieftin în România. Iată ce a produs această scădere de preț și când vom plăti mai puțin.

Ministrul Economiei a anunțat că gazele se vor ieftini după liberalizarea prețurilor, care va avea loc pe 1 iulie.

Prețul va scădea cu 10-15%

Virgil Popescu estimează că scăderea prețului va fi semnificativă și că facturile românilor vor fi mai mici chiar din august.

„Am luat astăzi aceste măsuri pentru a definitiva liberalizarea pieţei gazelor naturale. Sunt convins că această liberalizare va duce la o scădere cu un procent între 10-15% şi mă aştept ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii iulie, cel mai târziu la începutul lunii august, acest lucru să se vadă şi în facturile cetăţenilor”, a spus ministrul la finalul ședinței de guvern, scrie Digi 24.

Popescu a precizat și că au fost făcute modificări la Legea energiei electrice și a gazelor naturale.

„Începând cu data de 1 iunie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a pus la punct un program de vânzare pe piaţa centralizată a gazelor de către cei doi mari producători. Acest program se numeşte generic ‘gas program release’. Prin acest program, practic, o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producţia totală a celor doi producători – din care se scade consumul tehnologic şi consumul propriu -, va fi ofertată la un preţ aliniat la preţul european, la preţ de referinţă al bursei de la Viena. De acolo se pleacă licitaţia. Au fost deja tranzacţionări făcute la un preţ de 30 de lei, de 40 de lei, de 50 de lei, în plină iarnă, un preţ care este cu cel puţin 30% mai mic decât preţul reglementat de acum”, a declarat ministrul.

De asemenea, Popescu a explicat ce este prevăzut să se întâmple în 2021: „A doua barieră pe care am ridicat-o: am înlocuit acel program de vânzare obligatorie a 50% din producţie pe o bursă centralizată cu acest program de ‘gas program release’. Este tot o vânzare, dar este o vânzare competitivă, la un preţ de referinţă european. De asemenea, ultima barieră în calea liberalizării gazelor naturale este că începând cu anul gazier 2021 piaţa reglementată de înmagazinare a gazelor nu va mai exista. Va fi de asemenea o piaţă liberă”.

Foto: pixabay.com