Grigore Leșe a stârnit furia Vetei Biriș și a lui Nicolae Furdui Iancu în scandalul momentului. Originea piesei ”Așa-i românul” aduce un război cu toate ”cuțitele” pe masă

Publicat: 06/12/2023 | 20:23
Grigore Leșe a stârnit furia Vetei Biriș și a lui Nicolae Furdui Iancu/ sursă foto: Facebook

Scandal de proporții în folclorul românesc! Veta Biriș (74 de ani), Nicolae Furdui Iancu (68 de ani) și Grigore Leșe (69 de ani) au ajuns la cuțite! Grigore Leșe este acuzat de colegii săi că încearcă o dezbinare a poporului român. 

Războiul dintre cei trei artiști a început de când Grigore Leșe a susținut că melodia ”Așa-i românul” face parte din repertoriul maghiar, dar și că melodia ”Noi suntem români” nu face cinste poporului român. Mai mult de atât, artistul este de părere că interpreții se folosesc de aceste melodii în necunoștință de cauză.

Citește și: ȘI-A FĂCUT PRAF COLEGELE DIN FOLCLOR ȘI ACUM A REVENIT LA LOCUL FAPTEI. “NICIUNA NU A AVUT CURAJ SĂ MĂ SUNE”

Scandalul anului în folclorul românesc: Veta Biriș, Furdui Iancu și  Grigore Leșe au ajuns la cuțite

Sâmbătă, 2 decembrie, Grigore Leșe a fost invitat în emisiunea ”Insider politic”, de la Prima TV. Printre altele, artistul a adus în discuție categoria artiștilor oportuniști din România. Spre exemplu, acesta este de părere că melodia ”Așa-i românul”, melodie devenită ca al doilea imn de 1 Decembrie – Ziua Națională a României – este, de fapt, din folclorul maghiar.  Afirmațiile lui Grigore Leșe au și pe la urechile lui Nicolae Furdui Iancu, cel cărui îi aparține această melodie.

„Nu vreau să comentez declarațiile atotștiutorului Grigore Leșe pentru că sunt obișnuit cu ele. Vrea să epateze și uneori reușește… că tot vorbește el despre oportunism. Declarația lui Leșe nu e decât o încercare de dezbinare a românilor de Ziua Națională și vreau să-i transmit că o să cânt această melodie în continuare împreună cu maghiarii”, a afirmat Furdui Iancu, pentru Libertatea.

Veta Biriș a intervenit în scandalul momentului și susține că nu o interesează prea mult ceea ce crede Grigore Leșe, mai ales că acesta nu este acceptat nici măcar de comunitatea din Maramureș, locul său natal.

„Leșe spune că trebuie să cântăm doar hore, nu și doine. Dar îi spun că avem și jiana și învârtita…. Leșe poate să gândească cum vrea el. Nu merită să comentez nimic din ce spune. Nu vreau să cânt ca Grigore Leșe așa cum nu am nevoie nici de sfaturie lui. Nici măcar maramureșenii lui nu-l acceptă”, a adăugat cântăreața de muzică populară Veta Biriș.

Citește și: SCANDAL URIAȘ ÎN MUZICA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ. DOUĂ CELEBRITĂȚI S-AU CERTAT DE LA UN AFIȘ. „PERVERSĂ, REA ȘI PREFĂCUTĂ”

Ce spun experții despre originea celor două melodii

Sociologul Gelu Duminică mărturisește faptul că aproape toate ”simbolurile” românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini.

„Îmi tot circulă pe Facebook o afirmație a d-lui Grigore Leșe (muzicolog și interpret de muzică populară) care ne spune ca o melodie celebră naționalist-patriotică este de fapt un «cover» după o melodie maghiară. Pentru mine, această realitate îmi arată doar nimicnicia naționalismul fanatic și faptul că suntem o societate globală care nu a fost mare piatră de temelie pentru cultura europeană, cum suntem deseori mințiți.

A nu se uita că noi avem niște intelectuali pământeni doar de mai puțin de 200 de ani, cu vreo 800 de ani diferență de marile civilizații europene – vezi anul de înființare a Universității din Bolognia. Mai toate «simbolurile» românești sunt împrumutate/ajustate sau create de străini. Sarmalele, teatrul, micii, opera, sistemul de sănătate, ciorba de burtă, podul de la Cernavodă, clădirile simbol ale Bucureștiului (ateneu, palatul regal, Peleș, clădirile art-nouveau, etc), chiar și mănăstirile istorice care au fost clădite cu arhitecți străini și cu forța de muncă a robilor romi, toate astea și multe altele sunt datorită «veneticilor»”, afirmă, într-o postare pe Facebook, sociologul Gelu Duminică.