Ideea inedită a viticultorilor italieni ajunși în pragul falimentului din cauza crizei provocată de coronavirus! Vin transformat în gel dezinfectant

De: A. D.
Publicat: 22/05/2020 | 21:06

Criza provocată de coronavirus a afectat pe toată lumea. Multe afaceri au fost nevoite să se închidă, iar acest lucru i-a adus pe mulți în pragul falimentului. Pentru a preveni o prăbușire viticultorii italieni cer să poată folosi vinul care a rămas nevândut din cauza pandemiei pentru a produce gel de dezinfectare pentru mâini.

Se pare că pentru prima dată după mult timp viticultorii italieni au rămas cu butoaiele pline, iar acest lucru reprezintă principala problemă pentru recolta din acest an, relatează într-un reportaj postul Euronews,citat de Rado. (CITEȘTE ȘI: A ÎNCEPUT RELAXAREA MĂSURILOR ÎN MAJORITATEA ȚĂRILOR! ITALIA ÎȘI DESCHIDE GRANIȚELE DIN 3 IUNIE)

„Lucrez de 30 de ani în societatea familiei mele și sunt președinte al cooperativei Emilia Wine și nu mi s-a întâmplat niciodată să ajung la sfârșitul lunii mai cu butoaiele pline. Ciorchinii au apărut deja în vie și în trei luni trebuie recoltați ”, a declarat Davide Frascari, care îi reprezintă și pe producătorii de Lambrusco din provincia Reggio-Emilia.

Cantitatea mare de vin rămasă în butoaiele viticultorilor a venit ca și consecință a faptului că barurile și  restaurantele s-au închis, lucru ce a dus la o scădere cu cel puțin 50% a vânzărilor. (VEZI ȘI: APROAPE 30.000 DE DECESE CAUZATE DE COVID-19 ÎN ITALIA. NUMĂRUL ÎMBOLNĂVIRILOR ÎNCEPE SĂ SCADĂ LENT)

Soluția găsită de cei aflați în această situație este producere de gel dezinfectat din vinul rămas. „Utilizarea vinului mai slab pentru a produce gel dezinfectant ar îmbunătăți calitatea medie pe care o oferim și ar oferi țării un produs care a devenit extrem de important în lupta împotriva COVID-19.” a declarat Davide Frascari, reprezentant al producătorilor de Lambrusco.

Astăzi, în Italia, un litru de gel de dezinfectant pentru mâni costă între 12 și 14 euro, sumă cu care se poate cumpăra şi o sticlă bună de vin.

Această soluție deși nu este acceptată de toți producătorii, a fost autorizată de Uniunea Europeană care permite guvernul italian să apeleze la așa-numita distilare de urgență a vinului și să acorde fermelor ajutoare de stat.