În doar 10 minute, s-a decis la ce preț vor beneficia românii de confort pe timpul iernii

Publicat: 15/09/2023 | 14:43
Câți bani vor scoate românii din buzunar pentru utilități în această iarnă / Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

La început de toamnă, românii au parte de o veste bună din partea guvernanților. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că facturile din această iarnă nu vor fi mai mari decât cele de anul trecut.

După ce în această vară s-au confruntat cu temperaturi caniculare, românii se pregătesc pentru sezonul rece, care va aduce cheltuieli mai mari la utilități. Totuși, veștile pentru iarna ce urmează nu sunt deloc proaste, din contră.

(CITEȘTE ȘI: Bani mai mulți de la minister pentru acești români! Venituri mai mari pentru părinții cu gemeni, tripleți sau multipleți)

Adrian Câciu a anunțat ce se întâmplă cu facturile la utilități din această iarnă

În ultimii ani, fiecare iarnă din România a adus scumpiri importante la energie și gaze naturale. Astfel, și pentru acest an, românii se așteaptă la majorări de prețuri. Totuși, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că în această iarnă românii nu vor avea de achitat facturi mai mari la utilități, din contră, acestea ar putea fi mai mici decât cele de anul trecut. În plus, a explicat că prețurile vor rămâne plafonate până în martie 2025.

„A fost o discuție care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă. Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024.

La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, deoarece contează mult cât a scăzut inflația.”, a declarat Adrian Câciu pentru Digi24.

(NU RATA: Panică printre șoferii din România după anunțul Guvernului. Ce se întâmplă cu amenzile de circulație în perioada următoare)