După anunțul Guvernului, șoferii din România ar putea fi puși în situația de plăti mai mult la amenzile de circulație. Punctul-amendă ar putea fi majorat, începând cu luna octombrie 2023. Iată mai jos, în articol, detaliile.
În următoarea perioadă, șoferii din România ar putea avea parte de o „lovitură” direct la buzunar. Mai cu seamă, după anunțul Guverului, ar putea exista posibilitatea ca, începând cu luna octombrie 2023, șoferii să plătească mai mult, dacă încalcă regulile și iau amenzi de circulație. Punctul-amendă ar putea fi majorat. În momentul de față, un punct-amendă valorează 145 de lei (plafonat în funcție de salariul minim brut pe economie din 2017), însă de luna viitoare ar putea ajunge la pragul de 330 de lei.
„Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului. Contravenţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă”, arată Codul Rutier, în art. 98 privind răspunderea contravenţională, Ordonanţă de urgenţă 195/2002.
Amenzile de circulație se aplică în funcție de cele cinci clase de sancțiuni. În Codul Rutier sunt prevăzute regulile pentru conducătorii auto. Dacă acestea nu sunt respectate, atunci ar putea să fie sancționați potrivit legii. Vă prezentăm și sumele punctelor-amendă. Amenda minimă ar putea ajunge la 660 de lei, dacă se aplică majorarea din octombrie 2023. De altfel, amenda maximă ar putea fi de 33.000 de lei.
Există cinci clase de sancțiuni și amenzile de circulație se pot împărți astfel:
– Clasa I (2 sau 3 puncte-amendă): între 290 și 435 de lei;
– Clasa II (4 sau 5 puncte-amendă): între 580 și 725 de lei;
– Clasa III (între 6 și 8 puncte-amendă): între 870 și 1.160 de lei;
– Clasa IV (între 9 și 20 de puncte-amendă): între 1.305 și 2.900 de lei;
– Clasa V (persoane juridice, între 21 și 100 de puncte-amendă): între 3.045 și 14.500 de lei.
De altfel, pe lângă punctele-amendă, conducătorii auto primesc și puncte de penalizare. Șoferii care acumulează 15 puncte de penalizare rămân fără permis pentru 30 de zile. Li se suspendă dreptul de a conduce. De altfel, la împlinirea termenului de șase luni de la data constatării contravenției, punctele de penalizare se vor anula. Șoferii pot primi între 2 și 6 puncte de penalizare, în funcție de gravitate, iar amenzile de circulație se vor aplica ferm.
Sursă foto: colaj Pixabay