Încă două cutremure s-au produs în Gorj, în urmă cu puțin timp. Ce magnitudine au avut

Publicat: 19/02/2023 | 17:07
Cutremur. Sursă foto: Pixabay

Încă două cutremure au avut loc în această duminică, 19 februarie 2023, în Gorj. Potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismele au fost resimțite în mai multe orașe. Iată ce magnitudine au avut, de fapt.

Cele două seisem s-au resimțit în Craiova,Sibi, Arad și Timișoara. Potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurele au avut magnitudinea de 3,1 și 3,3 grade pe scara Richter.

Vezi și: URMEAZĂ BANATUL? PROFESORUL GHEORGHE MĂRMUREANU, DESPRE POSIBILITATEA APARIȚIEI UNOR NOI SEISME: „ROIUL DE CUTREMURE MIGREAZĂ” 

Primul cutrmeur s-a produs la ora 13:54 și a avut 3,3 grade, urmat de cel de al doilea de 3.1 grade pe scara Richter, la ora doar trei minute diferență, la ora 13:57. Seismele s-au produs la o adâncime de 15 km, în apropierea următoarelor orașe: 107 km nord-vest de Craiova, 112 km sud-vest de Sibiu, 145 km vest de Piteşti, 159 km sud-est de Timişoara, 179 km sud-est de Arad, 186 km sud de Cluj-Napoca, 207 km vest de Braşov.

Este posibil să existe replici mai puternice

Potrivit informațiilor INCDFP, activitatea seismică în zona este în continuare intensă după cutremurul de 5,7 grade din data de 14 februarie 2023. Totodată, situația va continua așa timp de aproximativ o lună și nu sunt excluse replici de o intensitate mai puternică.

Vezi și: CE SPUN SPECIALIȘTII INFP DESPRE ULTIMELE CUTREMURE DIN GORJ: ”NU EXCLUDEM ŞI POSIBILE REPLICI MAI PUTERNICE”

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice.

Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie ”, menţionează INCDFP.

Reamintim că în data de 14 februarie 2023 a avut loc un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter în Gorj. Seism s-a produs la ora  15:16 și a avut loc la o adâncime de 40 km. Potrivit informațiilor, seismul s-a produs la o distanță de 102 km nord de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu şi 146 km vest de Piteşti.

„În ziua de 14.02.2023, 15:16:57 (ora României), s-a produs în OLTENIA, VÂLCEA un cutremur mediu cu magnitudinea EWS 5,7, la adâncimea de 40 km”, potrivit Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.