Incredibil! Un bărbat din Deva a aflat acum că are de plată o amendă din timpul stării de urgență. A fost sancționat cu 2.000 de lei că nu a bifat bine

Publicat: 12/07/2020 | 10:42

Poveste incredibilă în Hunedoara. Un bărbat orginar din Deva a aflat de curând că are de plătit suma de 2.000 de lei, de la o amendă dată în urmă cuu două luni, din perioada stării de urgență, de care bărbatul nici nu știa.

Hunedoreanul a fost uimit să constate că a fost sancționat în urmă cu două luni, pe motiv că nu a bifat căsuța care trebuie.

„Clientul meu a fost să ajute o rudă mai în vârstă, a bifat acolo că asigură bunurile de strictă necesitate, fără să conştientizeze că se referea doar la persoana sa şi a membrilor din cadrul gospodăriei şi că ar fi trebuit să bifeze ajutorarea unei persoane vulerabile. A fost sancţionat, dar nu i s-a comunicat pe loc procesul-verbal, i-a fost comunicat prin poştă la două luni după ce a fost efectiv oprit de poliţie”, a declarat pentru Digi24 Lavinia Stroia, avocat al Baroului Hunedoara.

„Procesul-verbal i-a fost comunicat în 9 iunie, ulterior, evident, emiterii deciziei CCR şi am formulat plângere în termen legal de 15 zile”, a precizat avocata.

Avocata spune că în astfel de procese amenzile sunt anulate, iar dacă plata a fost făcută deja, va fi restituită.

„Din câte ştiu eu, cam fiecare coleg are câte un proces-verbal, două, în care a fost angajat să le conteste. Întrucât nu există o bază legală pentru aplicarea sancţiunii, şansele sunt 100%, adică proceul-verbal urmează a fi anulat de instanţa. În cazul fiecărui proces-verbal de contravenţie anulat, amenzile se restituie, aceasta e o prevedere a legii”, a declarat Lavinia Stroia, avocat.

Amenzile din starea de urgență sunt anulate

Instanţele din România au început să şteargă amenzile primite de români în perioada stării de urgenţă. Au fost câştigate deja primele procese, în baza deciziei Curţii Constituţionale care a spus în luna mai că amenzile date pentru încălcarea ordonanţelor militare sunt ilegale. Statul român este obligat să restituie banii în cazul în care oamenii au apucat să plătească amenzile luate.

În perioada stării de urgenţă peste 300.000 de români au fost amendaţi – iar cuantumul s-a ridicat la o sumă colosală, un record în România: echivalentul a 12 milioane de euro. Guvernanţii se gândeau la acel moment să ajute spitalele cu aceşti bani.

Doar că în luna mai, judecătorii CCR au spus că amenzile au fost mult prea mari în raport cu salariile românilor. Aceste amenzi ajungeau până la 20.000 de lei pentru persoane fizice.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult