Indemnizațiile pentru creșterea copiilor, tăiate pentru aceste mame. Femeile vor fi obligate să ramburseze sumele primite

Publicat: 30/10/2023 | 15:39

Unele mame din Botoșani nu mai beneficiază de indemnizația pentru creșterea copilului. Mai mult, acestea sunt obligate să restituie banii primiți. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoșani a dispus sistarea mai multor indemnizații pentru creșterea copilului, după ce s-a constatat, în urma unor controale, că mamele au încasat necuvenit ajutorul de la stat. Ce s-a întâmplat?

Indemnizația de creștere a copilului este un ajutor pe care statul român îl acordă familiilor cu copii. Acest ajutor de creștere copil are drept scop susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea celui mic. Indemnizația se acordă în conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare publicate în Monitorul Oficial nr. 830 din 10 decembrie 2010. Însă, unele mama din Botoșani au profitat puțin cam mult de ajutorul primit de la stat.

(CITEȘTE ȘI: 2000 DE LEI PE LUNĂ DE LA STAT PENTRU ACEȘTI ROMÂNI! CE CONDIȚIE TREBUIE SĂ ÎNDEPLINEASCĂ)

Indemnizațiile pentru creșterea copiilor tăiate

În urma unor controale, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoșani a dispus sistarea mai multor indemnizații pentru creșterea copilului. Indemnizațiile au fost oprite după ce s-a constatat că mamele au încasat necuvenit ajutorul de la stat.

Mai mult, potrivit reprezentanților AJPIS Botoșani, mamele au fost puse să restituie banii primiți. Șase femei se află în această situație, iar suma totală imputată este de peste 54.000 lei.

„Aceste debite sunt constituie din cauza faptului că beneficiarii de indemnizații nu au anunțat AJPIS Botoșani că și-au reluat activitatea”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani.

De menționat este și faptul că potrivit OUG 111/2010, art. 2: „indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului”. Iar cele 12 luni în care s-au realizat venituri nu trebuie să fie în mod obligatoriu consecutive, însă trebuie să fie cumulate în ultimii 2 ani înainte de data nașterii copilului.

Tot în cadrul acestei ordonanțe de urgență este specificat și faptul că indemnizația nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată și nici nu poate depăși valoarea de 8.500 de lei.

(VEZI ȘI: CÂT COSTĂ UN AN DE VECHIME LA PENSIE? S-AU SCHIMBAT REGULILE PENTRU PENSIONARI)

Ce trebuie să conțină dosarul indemnizație creștere copil

Iată lista documentelor pe care ar trebui să le pregătească mămicile pentru dosarul indemnizație creștere copil:

  • cerere indemnizație creștere copil;
  • actele de identitate ale ambilor părinți, atât în original, cât și copie;
  • certificatul de naștere al copilului în original și copie;
  • certificatul de căsătorie (în cazul în care părinții sunt căsătoriți) sau acte doveditoare privind relaţia părinte-copil;
  • certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil (dacă e cazul);
  • adeverință de la angajator care să specifice prima şi ultima zi de concediu de maternitate;
  • adeverință de venit pentru veniturile obținute în 12 luni din ultimii 2 ani;
  • acord GDPR ambii părinți în ceea ce privește prelucrarea datelor personale;
  • declarație solicitant;
  • declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte că nu a solicitat indemnizație creștere copil;
  • notă informare (semnată de solicitant);
  • declarația pe proprie răspundere completată de solicitantul indemnizației pentru creșterea copilului pentru dosarul depus;
  • extrasul de cont al solicitantului – care va fi folosit pentru virarea indemnizației lunare.