Creșterea salariilor duce, bineînțeles, și la creșterea taxelor către stat. Un an de vechime se scumpește, odată cu mărirea minimului pe economie, de la 1 octombrie 2023. Astfel, cei care vor să-și cumpere anii pentru a primi indemnizație de la stat vor avea de scos mai mulți bani din buzunar.
Pentru cei care vor să se retragă din câmpul muncii, dar nu îndeplinesc criteriul vechimii, statul român pune la dispoziție o alternativă: cumpărarea anilor. Procedura constă în plata contribuțiilor către Casa de Asigurări Sociale a contravalorii pentru un an întreg. În mod firesc, taxa este achitată lunar de către angajatori pentru angajații care au o carte de muncă. Așadar, în cazul în care dorești să cumperi vechime, îți plătești singur sumele pe care ți le-ar fi plătit firma.
Înainte de creșterea de la 1 octombrie 2023, salariul minim pe economie era de 3.000 de lei, în valoarea sa brută. Din această sumă, angajatorul plătea 750 de lei către CAS. Dat fiind faptul că valoarea brută a crescut, ajungând, în prezent, la 3.300 de lei, valoarea plătită către CAS este de 775 de lei.
Cât costă un an de vechime? Calculul este simplu. 9.300 de lei. Amintim faptul că acest proces se poate efectua doar până la data de 31 decembrie 2024, iar cei care pot beneficia de această metodă, potrivit ordonanței, sunt:
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
(CITEȘTE ȘI: Până la ce dată îți poți cumpăra vechime în muncă. Anunțul făcut de Ministrul Muncii)
Cei care vor să iasă la pensie trebuie să aibă cel puțin 63 de ani (pentru femei) și 65 de ani (pentru bărbați). Este necesar un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ambele sexe, iar stagiul complet are o durată de 35 de ani.
„Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare.
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010.
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010”, a transmis Casa de Pensii.
(CITEȘTE ȘI: Vechimea la pensie nu va mai putea fi cumpărată. Cât timp mai au la dispoziție românii)