Inevitabilul s-a produs! Variola maimuţei a suferit mutaţii: „Este mai transmisibilă decât ştiam”

Publicat: 26/05/2022 | 11:43
Variola maimuței a suferit mutații. Foto: pexels.com

Oamenii de știință au fost surprinși în momentul în care au observat evoluția pe care variola maimuței a avut-o în ultimii 50 de ani. Acest aspect le oferă oamenilor de știință câteva motive de îngrijorare, deoarece ultimele mutații descoperite arată că boala se poate transmite mult mai ușor în prezent.

După ce virusul a apărut în Europa, oamenii de știință au dorit să descopere mai multe despre proveniența lui, dar și despre modul în care oamenii care suferă de variola maimuței pot fi tratați, așa că au secvențiat genomul virusului. În urma acestei proceduri, aceștia au descoperit că virusul a suferit mutații, devenind mult mai ușor de transmis.

CITEȘTE ȘI: ALERTĂ MEDICALĂ! VARIOLA MAIMUȚEI SE EXTINDE. ÎNCĂ TREI ȚĂRI ANUNȚĂ CĂ AU DEPISTAT PRIMELE CAZURI

Variola maimuței a suferit mutații neașteptate

Potrivit doctorului Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, virusul testat în 2022 este asemănător cu cel testat în 2018-2019 în Marea Britanie, dar există, în același timp, câteva diferențe semnificative la care oamenii de știință nu s-ar fi așteptat. În același timp, bărbatul a declarat că există o singură sursă de transmitere a virusului în toată Europa.

„Toate datele care provin din secvențierea probelor din cazurile de acum și sunt din ce în ce mai multe, ne arată că foarte probabil vorbim despre o sursă unică pentru cazurile din Europa. În comparație cu virusul secvențiat în Marea Britanie în 2018-2019, cel de acum seamănă foarte mult dar nu este intact. Prezintă unele mutații, iar numărul acestora este puțin mai mare decât era de așteptat în comparație cu modul în care s-a comportat virusul din Africa și cel din Europa”, a declarat bărbatul, potrivit ziare.com.

VEZI ȘI: CUM SE RĂSPÂNDEȘTE VARIOLA MAIMUȚEI. CARE SUNT PRIMELE SIMPTOME

Virusul se poate transmite mult mai ușor

După ce au descoperit că virusul descoperit acum 50 de ani în Africa a suferit mutații, iar în ultimii 4-5 ani acestea se produc din ce în ce mai des, cercetătorii și-au dat seama că lucrurile tind să se agraveze, deoarece variola maimuței este mult mai ușor de răspândit în rândul oamenilor în acest moment. Doctorul Marius Geantă a declarat că acest virus nu se transmite la fel de repede ca SARS-CoV-2, dar poate reprezenta un motiv de îngrijorare, mai ales dacă mutațiile continuă să evolueze.

Astfel, ceea ce face ca virusul să se instaureze în corpul uman în acest moment este chiar o proteină a organismului uman. În mod normal, aceasta ar trebui să facă virusul inactiv, însă, după ultimele mutații, această proteină nu mai are niciun efect asupra variolei maimuței.

„Dintre toate aceste mutații, probabil cele mai relevante sunt cele care fac ca transmisibiltatea virusului de la om la om să fie mai mare decât știam. Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.”, a explicat doctorul.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult