Înșelătoria care te lasă fără bani de factură. Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi, nici după insistențe

Publicat: 10/10/2023 | 07:45

Zilele acestea, o nouă escrocherie a început să facă furori, chiar și în România. Metoda de „țeapă” prin telefon are un stil de desfășurare care păcălește cu ușurință. Pentru a nu cădea victimă, trebuie să cunoașteți care sunt prefixele de evitat și să nu le răspundeți. 

Înșelătoriile prin telefon sunt extrem de populare în rândul escrocilor. În general, țintesc persoane vulnerabile, bătrâni, oameni singuri, tineri și le spun povești care să-i facă să acționeze imediat. În majoritatea cazurilor, cer bani pentru presupuse rude sau sparg, în timpul conversației, datele de acces cibernetic.

Cum funcționează noua înșelătorie prin telefon

Indivizi periculoși vă pot suna pe numărul de telefon, dar vor închide înainte să aveți măcar intenția de a răspunde. Văzând că vor fi mai multe apeluri pierdute, veți avea tendința de a suna înapoi. În acel moment, ori vi se vor cere direct bani, sub diferite pretexte false, fie nu vor spune nimic. Indiferent de actul pe care îl comit escrocii, ei au de câștigat, iar voi, de pierdut.

Cei de la celălalt capăt al apelului vor primi bani din taxarea apelului. Cu cât vă vor ține mai mult conectați, cu atât veți avea sume și mai mari de plată. Totuși, puteți evita întreaga situație, dacă nu sunați înpoi la numerele vizate.

(CITEȘTE ȘI: Metoda nouă de înșelătorie care te poate lăsa fără bani în plină zi. Atenție mare la „Pachetul chilian”)

Numere de telefon la care nu trebuie să răspunzi

În situația în care nu ai rude sau apropiați în țările menționate, nu răspunde la numerele de telefon care încep cu următoarele prefixe:

  • 355 (Albania);
  • 225 (Coasta de Fildeș);
  • 233 (Ghana);
  • 234 (Nigeria);
  • 260 (Zambia);

Amintim faptul că există posibilitatea ca înșelătoria să evolueze și escrocii să găsească noi și noi numere de telefon pentru a păcăli oamenii nevinovați. Așadar, lista de numere s-ar putea extinde, într-o scurtă perioadă. Important este să evitați să aveți conversații cu necunoscuți.

(CITEȘTE ȘI: Hackerii lovesc din nou! Metoda de înșelătorie în numele Poliției Române face tot mai multe victime)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult