Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, mesaj adresat românilor: ”Nu există vreo legătură între noul coronavirus și vaccinul antigripal”

Publicat: 25/03/2020 | 19:25

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis, miercuri, un mesaj important pentru români. Este vorba despre o informația care trebuie lămurită în urma apariției unei știri false în mass media.

„Persoanele cu risc crescut pentru boala COVID-19 sunt în mare măsură aceleași ca în cazul gripei: persoanele în vârstă și persoanele cu boli cronice, excepție făcând copiii.

O știre din media britanică a fost greșit citată și s-a transformat într-o știre falsă. Nu există date științifice care să arate vreo legătură între noul coronavirus și vaccinul antigripal. Este ușor de înțeles de ce: vaccinul antigripal țintește un alt virus, cel gripal, în timp ce coronavirusul este un virus cu o structură diferită.

Totuși, în contextul epidemiei de coronavirus în care spitalele pot deveni suprasolicitate, vaccinarea antigripală poate fi utilă pentru că reduce numărul cazurilor complicate de gripă care ar necesita spitalizare, iar pacienții cu COVID-19 pot fi detectați mai eficient”, a transmis Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pe Facebook.

Până astăzi – 25 martie – pe teritoriul României au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).

CITEȘTE ȘI: PERICOL. A apărut infracțiunea „coronavirus”! Două femei au fost deja reținute

Prin Ordonanța Militară nr. 3, emisă ieri, au fost stabilite noi măsuri 

Potrivit acestei ordonanțe, începând de astăzi, 25 martie, ora 12.00, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

  1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  2. b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
  3. c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  4. d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  5. e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
  6. f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;
  7. g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
  8. h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
  9. i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.