Ireal! O femeie din Alba a rămas fără 16.000 de lei după ce a primit un simplu mesaj pe telefon

Publicat: 07/02/2024 | 22:38
O femeie din Alba a picat victimă hackerilor/ Sursa foto: Pixabay

Mare atenție să nu vă treziți protagoniștii unei țepe! O femeie din Alba a trecut prin momente ireale, după ce a rămas fără 16.000 de lei. Totul a pornit de la un simplu mesaj primi pe telefon.

Țepele prin intermediul dispozitivelor mobile sau a rețelelor de socializare au luat o mare amploare și în România. Hackerii fac din ce în ce mai multe victime, apelând la diverse metode pentru a păcăli oamenii și a le fura banii. Așa s-a întâmplat și în cazul femeii din Alba. Când și-a dat seama despre ce este vorba, a fost mult prea târziu, iar finanțele dispăruseră din cont.

Citește și: CE LEGĂTURĂ ESTE ÎNTRE O PERECHE DE CĂȘTI DE 700 DE EURO ȘI ROMÂNIA: „PARCĂ AR FI O PERECHE DE CERCEI, AȘA ARATĂ”

Cum a rămas femeia din Alba fără 16.000 de lei

Marți, în data de 6 februarie, o femeie de 61 de ani din Alba a căzut în plasa hackerilor. Aceasta a primit un mesaj pe telefon în care era anunțată că trebuie să își actualizeze datele bancare. În caz contrat, în SMS era precizat că „banca” i-ar fi blocat contul.

În spatele mesajului se afla o mare escrocherie, însă femeia nu și-a dat seama și a picat victimă atacului ce poartă numele de „phishing”. Ea a urmat pașii care erau menționați în mesaj. A accesat un link și a completat datele personale, precum și datele cardului bancar, pentru a se „autentifica” în „aplicație”.

Până să își dea seama că mesajul nu este din partea băncii, femeia a rămas fără bani în cont. Hackerii au lichidat un depozit de 10.000 de lei și au făcut tranzacții frauduloase de 5.964 de lei. După ce a observat frauda, a apelat imediat la poliție. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba au tras și un semnal de alarmă în acest sens.

„Este crucial să verificați cu atenție adresa electronică (URL-ul). Și să nu răspundeți solicitărilor fără a verifica autenticitatea acestora la banca emitentă. Dacă aceasta nu corespunde cu adresa de email a bancii al cărui client sunteți, ați putea fi tința unui atac de tip phishing.

În cazul primirii unor mesaje prin email, trebuie verificată adresa de email a expeditorului, chiar dacă emailul pare transmis de bancă. Escrocii se folosesc de denumirea băncilor atunci când creează adresele de email pe care le folosesc în activitatea infracțională”, a transmis IPJ Alba.

În plus, oamenii legii au precizat că pentru a actualiza datele bancare trebuie să se deplaseze personal la sediul instituției financiare. Această procedură nu se desfășoară online sau prin telefon.

Citește și: UN BĂRBAT DIN ALBA IULIA A FURAT 2.500 DE LEI DINTR-UN BANCOMAT PRINTR-O SCHEMĂ INEDITĂ. A FOST REȚINUT DUPĂ 6 LUNI