Klaus Iohannis a promulgat legea! Se reduce vârsta de pensionare pentru acești români

Publicat: 21/12/2022 | 17:30
Klaus Iohannis / Sursa foto: Social media

Este oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se reduce vârsta de pensionare pentru următoarea categorie de români. La ce vârstă se vor putea pensiona.

Este vorba despre reducerea vârstei de pensionare a dansatorilor și soliștilor de balet, a balerinilor și a acrobaților. Președintele României a semnat decretul privind modificarea Legii nr. 263/2010.

„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 679/26.10.2022)”, se arată în lista decretelor semnate astăzi de şeful statului, potrivitAdministraţiei Prezidenţiale.

Vezi și: CÂT COSTĂ UN BURGER CU CARTOFI PRĂJIȚI ÎN TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN PIAȚA CONSTITUȚIEI DIN BUCUREȘTI

Înainte ca legea să fie promulgată de președintele României, vârsta la care se puteau pensiona cei care au lucrat în domeniul artistic era de 50 de ani. În urma modificărilor, vârsta minimă de pensionare nu va putea fi mai mică de 40 de ani la femei și 45 de ani în cazul bărbaților.

Totodată, reducerea vârstei de pensionare se va face doar pentru cei care au activat în domeniul artistic timp de cel puțin 20 de ani. Tot din domeniul artistic, soliștii vocali de operă și operetă, cascadorii, jonglerii, clovnii, călăreții de circ, dansatorii vor putea beneficia, de asemenea, de reducere vârstei de pensionare.

Vezi și: CÂT COSTĂ UN PAHAR CU VIN FIERT LA TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN VIENA. CÂȚI EURO TREBUIE SĂ PLĂTEȘTI PENTRU O PORȚIE DE SUPĂ DE GULAȘ SAU CARTOFI UMPLUȚI

 ”Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatoridin instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, spun inițiatorii acestei legi.