La ce oră trebuie băută cafeaua, de fapt. Dacă depășiți acest interval, efectele sunt grave

Publicat: 02/10/2023 | 14:52
La ce oră se bea, de fapt, cafeaua/ sursă foto: Facebook

Cu cât  timp înainte de culcare este indicat să bem ultima cafea? Este o întrebare ce a stârnit numeroase controverse, însă, experții vin în ajutorul celor care încă au nelămuriri. Cât durează, de fapt, efectele stimulante ale cofeinei.

Cofeina are un timp de absorbție destul de lent în organism, de la 4 la 6 ore. Nu sunt puțini cei care consuma cafea nu doar la prima oră a dimineții, ci și în timpul zilei și chiar noaptea, chiar dacă nu este tocmai indicat consumul de cofeină seara.

La ce oră este recomandat să consumi ultima ceașcă de cafea

Citește și: DIETA KETOGENICĂ A VICĂI BLOCHINA | LA CE ORE ȘI CE ALIMENTE MĂNÂNCĂ „FAIMOASA” DE LA SURVIVOR 2023

Dacă ai probleme cu somnul, fie că adormi greu, fie că ai un somn agitat, consumul de cafea poate să fie unul dintre principalii factori. Excesul ce cofeină reduce perioada de odihnă pe timpul nopții cu cel puțin o oră de somn. Efectul stimulant al unei cafele consumate în a doua jumătate a zilei poate dura până la 6 ore.

Potrivit Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), ultima ceașcă de cafea trebuie consumată cu 6 ore înainte de somn. Spre exemplu, dacă te culci la ora 23:00, ultima cafea trebuie băută, cel târziu, la ora 17:00. Dacă optați pentru înlocuirea cafelei cu un ceai, mare atenție și la ceaiul verde și negru. Aceste ceaiuri conține o cantitate mică de cofeină ce acționează ca un stimulent al creierului, poate reduce oboseala și poate îmbunătăți capacitatea de concentrare.

Beneficiile consumului de cafea

Boabele de cafea au un conținut bogat de compuși puternici: acid clorogenic și polifenoli, dar și cantități mici de magneziu, potasiu și vitamina B3. O ceașcă de cafea poate să fie o importantă sursă de nutrienți necesari organismului, nutrienți ce s-au dovedit benefici în reducerea riscului de apariție a boli neurologice. Pe lângă cofeină, cafeaua mai conține și alte substanțe care ajută funcția neurologică și sistemul imun. Experții susțin că beneficiile cafelei pentru sănătate sunt asociate cu un consum de până la 5 căni pe zi.