Lacul din România care ascunde comori nebănuite. Satele din zonă au fost complet înghițite de apă

Publicat: 15/11/2022 | 07:45
Lacul Cinciș din România

Există în România un lac pe fundul căruia oamenii pot descoperi o mulțime de bogății care mai de care mai interesante. De-a lungul anilor, mulți au încercat să se scufunde și să aducă la suprafață cele mai frumoase obiecte, însă puțini au reușit asta.

De-a lungul anilor, o mulțime de localități au fost distruse de dezastre naturale sau de calamități. Totuși, oamenii au avut și ei un impact devastator asupra terenurilor, mai ales dacă au fost nevoiți să intervină pentru a construi diferite lucruri. Un lac de acumulare care s-a format datorită localnicilor ascunde în acest moment o mulțime de comori.

VEZI ȘI: LACUL DIN ROMÂNIA CARE ÎȘI SCHIMBĂ CULOAREA. ESTE SINGURUL DIN LUME! ZONA ESTE DECLARATĂ ARIE PROTEJATĂ

Lacul pe fundul căruia se află comori uimitoare

În Hunedoara există un lac de acumulare care a fost creat pentru a asigura nevoia de apă a combinatului siderurgic din zonă. La începutul anilor ´60 când a fost creat lacul, 9 kilometri de uscat au fost înghițiți de ape. Arheologii au descoperit în locul respectiv vatrele mai multor sate, printre care se numără și cea a satului Cinciș. Acolo s-au putut găsi mai multe fragmente care aparțin unui cimitir antic și unei moșii de pe vremea romanilor.

Cei care au inspectat lacul Cinciș susțin că au scos la iveală 13 morminte de incinerație, o grădină cu zid de piatră, trei morminte și un sarcofag. Existau urme clare de fier, argint, bronz și aur. După primele indicii, specialiștii au ajuns la concluzia că persoanele care au locuit în zona respectivă se ocupau de exploatările de fier.

„Caracteristicile necropolei de la Cinciş indică o populaţie de origine illiră, iar construcţia considerată villa rustica şi cimitirul sunt legate, mai degrabă, de exploatările de fier din zonă”, informau istoricii, citaţi în volulmul „Aşezările rurale din Dacia romană intracarpatică”, de Dumitru Popa.

CITEȘTE ȘI: LACUL DIN ROMÂNIA CARE ÎȚI OFERĂ UN PEISAJ DE POVESTE. TREBUIE SĂ AJUNGI MĂCAR O DATĂ

În momentul în care barajul a fost construit, peste 100 de locuințe au fost distruse de ape. Localnicii au fost nevoiți să își construiască alte case departe de lac, deși mulți s-au opus. Astfel, pe fundul lacului mai pot fi găsite chiar și acum o mulțime de artefacte vechi, obiecte folosite de localnici înainte de a se muta, precum și alte lucruri care au aparținut celor două biserici din zonă.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult