Legea se schimbă pentru un număr însemnat de români. Ce trebuie să știți

Publicat: 18/04/2023 | 23:16
Proiectul de lege care va aduce schimbări importante pe piața muncii din România / Sursă Foto: Pixabay

Vești excelente pentru mulți angajați din România. Vizați sunt părinții care au copii cu vârsta de până la opt ani. Proiectul de lege se află momentan în Senat. Citește în continuare ce schimbări ar putea apărea în curând pe piața muncii din țara noastră.

Vești foarte bune apar pentru o parte importantă dintre angajații din România. Mai exact, potrivit unui proiect de lege care se află acum în Senat, părinții care au copii cu vârsta de până la opt ani vor putea sta cu ei până la patru zile pe lună. Regula se va aplica doar pentru cei a căror activitate le poate permite munca de acasă.

(CITEȘTE ȘI: Vești bune pentru români! Cine sunt angajații care vor primi vouchere de vacanță următorii 4 ani)

Se schimbă legea pentru anumiți angajați din România. Veștile sunt foarte bune

Prin acest proiect se dorește modificarea Codului Muncii, astfel încât angajații cu copii mici să poată petrece mai mult timp acasă cu ei. Mai exact, părinții care au copii cu vârsta de până la opt ani vor putea beneficia, la cerere, de patru zile pe lună în care să muncească de acasă sau să presteze telemuncă. Excepție fac situațiile în care activitatea desfășurată la locul de muncă nu o permite.

Dacă ambii părinți sunt angajați, cererea pentru a lucra de acasă trebuie să aibă atașată și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte. Pin declarația respectivă trebuie să se dovedească faptul că acesta nu a cerut să lucreze de la domiciliu în aceeași perioadă. În cazul unei persoane care își crește singură copilul, indiferent care ar fi motivul, necăsătorită, văduvă, divorțată etc., declarația nu va fi necesară.

Părinții care vor dori să lucreze de acasă trebuie să se asigure că au toate mijloacele necesare pentru a-și efectua activitatea conform fișei postului. Prin această inițiativă se dorește obținerea unui echilibru între viaţa profesională și cea privată. Inițiatorii acestui proiect susțin că este “o provocare considerabilă pentru mulţi părinţi care au responsabilităţi de îngrijire, în special din cauza prevalenţei în creștere a programului de lucru prelungit şi a orelor de lucru în schimbare, care are un impact negativ asupra ocupării forţei de muncă”.

Angajații care vor opta să lucreze de acasă timp de patru zile pe lună vor fi asimilați, după cum scrie în proiect, “celor care își efectuează întreaga activitate la locul de muncă, fără să le fie afectate drepturile salariale sporurile ori alte drepturi asimilate acestora”.

(VEZI ȘI: Decizia CCR, care vizează angajații și a fost publicată în Monitorul Oficial, a dat naștere unor controverse uriașe)