Locul din România care ar ascunde o comoară! Puțini turiști ajung în superba locație unde s-ar afla o adevărată avere

Publicat: 25/09/2023 | 11:58

Există multe locuri în lumea largă de care sunt legate mistere, ciudățenii, în jurul cărora s-au țesut credințe, legende, mituri. Dar și fenomene reale. Mai întotdeanua, de ele s-au ocupat oamenii a căror curiozitate a fost legată de știință. Fie că se numesc istorici, arheologi, oceanografi, teologi sau, pur și simplu, oameni ai locului. Desigur, unele dintre motive au aparținut aspectului de natură materială: comori, obiecte de cult din antichitate, aur etc.

Locul din România care ar ascunde o comoară

La noi, Lacul Iezer Sadova este unul dintre cele mai vechi lacuri de acumulare, din țara noastră, formate natural, el fiind menționat pentru prima dată spre sfârșitul veacului al XVI-lea, în 1594. Se află la o altitudine de circa 1.000 de metri în Masivul Obcina Feredeului, pe teritoriul administrativ al comunei Sadova. Luciul de apă este recunoscut pentru peisajele bucovinene care îl înconjoară, dar și de faptul că legat de el există o legendă străveche, deosebit de interesantă. Din străbuni se spune că pe fundul lacului există o comoară atât de prețioasă, încât este nevoie de cinci generații începând de la familia celui care o găsește, ca să o poată cheltui. Oamenii locului sunt iubitori ai legendelor și le transmit din generație în genarație.

Avuția din adâncuri

De grămada de bani sau de obiecte de preț ar fi responsabili tătarii, ei fiind cei care au ascuns acolo bijuterii, lingouri de aur, mii de bani de argint și pietre prețioase. Se zvonește că acestă comoară, însă, este păzită de “gardienii apelor”, vipere și pești giganțici care mișună prin preajma sau în apa lacului. Se spune că paznicii comorii iau formă de om din când în când și ademenesc trecători ca să-i transforme la rândul lor în ocrotitorii bunurilor.

Se mai zice că cel care rezistă chemării creaturilor din adâncuri, îi sperie pe păzitorii comorii, iar aceștia sunt dispuși să îi îndeplinească șapte dorințe. Dorințele vin cu o condiție foarte strictă: dacă îți dorești comoara din lac, vei fi osândit la sărăcie și nicio altă speranță nu îți va fi împlinită. Existența tezaurului este însoțită de un fenomen bizar.

Localnicii cred că există o comoară pe fundul lacului deoarece, în zilele importante, de Crăciun, Paște sau Sânziene se poate vedea o flacără gălbuie care nu arde și nu dezvoltă temperaturi dogoritoare. “Cine încerca și cine voia să vină să le ia bogățiile de pe fundul apei se îneca”, declara un localnic.

Reper geografic

Lacul Iezerul Sadului, a cărui primă menționare este plasată în anul precizat, se află la aproape 1.000 de metri altitudine, la numai 10 kilometri de Câmpulung Moldovenesc, iar locul este unul de vis. În localitatea Sadova se află și o parte din traseul Via Transilvănica, ce străbate țara în două. Totuși, apele ascund un mit. Izvorul acestuia este necunoscut, fiindcă există din străbuni, iar secole întregi au trecut peste ea cât și peste misterioasa întindere de apă. Doar varianta bogătașilor tătari, cel puțin în accepțiunea celor care locuiesc acolo, poate fi un reper. Evident, Fără suport științific.