Lovitură de stat în Niger. Franța este acuzată că pregătește o intervenție armată

Publicat: 31/07/2023 | 20:33
Conducătorii loviturii de stat din Niger aduc acuze grave la adresa Franței / Sursă Foto: Facebook

Pe 26 iulie 2023, Mohamed Bazoum, președintele statului Niger a fost înlăturat de la putere de o juntă militară. Mai mult, inițiatorii loviturii de stat au lansat acuzații fără precedent la adresa Franței. Aceștia susțin că francezii pregătesc o intervenție militară pentru a-l readuce la putere pe Bazoum.

Statul Niger se confruntă cu o situație extrem de delicată după ce președintele Mohamed Bazoum a fost înlăturat de la putere de o juntă militară. Instabilitatea politică din această țară a provocat îngrijorare în cadrul Uniunii Europene, dar mai ales în Franța.

(NU RATA: Poziția oficială a României după tentativa de lovitură de stat din Rusia. Primele declarații ale lui Klaus Iohannis)

Liderii loviturii de stat din Niger lansează acuzații grave la adresa Franței

Temându-se de o eventuală intervenție armată a Franței, puciștii au trecut direct la atac. Prin intermediul unui comunicat difuzat luni de televiziunea naţională, puciştii au anunțat că „pe linia sa de conduită, în sensul identificării de căi şi mijloace pentru o intervenţie militară în Niger, Franţa – cu complicitatea unor nigerieni – a ţinut o şedinţă la statul-major al Gărzii Naţionale din Niger, pentru a obţine autorizaţiile politice şi militare necesare”. Mai mult, colonelul Amadou Abdramane, membru al noii conduceri militare din Niger, susține că fosta conducere a țării a dat undă verde Franței să atace sediul preşedinţiei pentru a-l elibera pe Mohamed Bazoum. Potrivit puciștilor, autorizația ar fi fost semnată de ministrul de externe al Nigerului, Hassoumi Massoudou, în calitate de premier.

Franța a condamnat lovitura de stat din Niger şi a cerut reinstalarea preşedintelui Bazoum, care a fost ales democratic în anul 2021. Totuși, statul francez nu şi-a declarat intenţia de a interveni.

Duminică, la Niamey, mii de nigerieni au demonstrat în faţa ambasadei Franţei, arătându-și astfel sprijinul față de puciști. În replică, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunțat că „nu va tolera niciun atac asupra Franţei şi a intereselor sale” şi va reacţiona „imediat şi ferm” într-un astfel de caz. De cealaltă parte, puciștii din Niger au amenințat că va fi vărsare de sânge și haos dacă va exista vreo intervenție militară externă prin care să se încerce readucerea la putere a președintelui Bazoum.

În anul 1958, statul Niger a devenit republică autonomă în cadrul Comunităţii Franceze, iar pe 3 august 1960 şi-a obţinut independenţa. De atunci, instabilitatea politică și conflictele interne au zdruncinat țara de nenumărate ori. Nigerul este una dintre cele mai sărace state din lume, economia sa bazându-se pe agricultura de subzistență din care trăiește aproape 90% din populație. Totodată, Nigerul deține depozite importante de uraniu. Conform datelor din 2021 ale Asociaţiei Mondiale Nucleare (WNA), este al patrulea producător mondial de uraniu.

(VEZI ȘI: Revolte în Franța după ce poliția a împușcat un tânăr de 17 ani. Președintele Macron petrecea cu Elton John în acest timp)