Lovitură grea pentru Simona Halep! Cât timp ar putea fi suspendată, de fapt, celebra tenismenă

Publicat: 26/04/2023 | 17:38
Simona Halep. Sursă foto: Captură video

Zilele acestea, Gabriela Andreiașu, director general al Agenției Naționale Antidoping, a vorbit, în cadrul unui interviu, despre situația Simonei Halep. Specialista i-a dat un verdict dur sportivei cu privire la scandalul de dopaj. Tenismena a colaborat indirect cu agenția până acum doi ani.

Pe data de 29 august, la US Open, Simona Halep a fost suspendată pentru că a picat testul anti-doping. Substanța nespecifică identificată în corpul sportivei a fost roxadustat, care se găsește și în medicamente pentru afecțiunile cronice sau bolile rinichilor. De atunci, campiona nu a mai jucat niciun meci oficial. Abia recent s-a întors pe teren, sub atentata coordonare a lui Patrick Mouratoglou, care o pregătește pentru Rolland Garros 2023. Chiar dacă este suspendată, va putea juca pentru că a primit de un wild card de la Federația Franceză de Tenis.

O șansă prin care campiona de talie mondială s-ar putea întoarce în lumea tenisului este aceea de a se demonstra că a fost contaminată, accidental, cu substanța interzisă. Contrar părerilor anterior menționate în spațiul public, Gabriela Andreiașu desființează posibilitatea ca Simona Halep să se fi contaminat cu substanța roxadustat, susținând faptul că în mai bine de 20 de ani de practică în domeniu, nu a întâlnit situații de acest tip.

(CITEȘTE ȘI: Simona Halep se întoarce pe terenul de tenis. Ion Țiriac i-a confirmat participarea la Roland Garros)

Cât timp ar putea fi suspendată, de fapt, Simona Halep și de ce

Recent, Gabriela Andreiașu a precizat faptul că substanța care i-a fost găsită în corp Simonei Halep i-ar putea aduce o suspendare de chiar patru ani. De ce? Pentru că roxadustat-ul ar crește foarte mult performanța și, dat fiind faptul că sportiva concura în US Open, ar fi aproape imposibil de trecut cu vederea sau de a se considera a fi un accident.

„Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare.

Substanţele nespecifice sunt acelea care cresc foarte mult performanţa şi care afectează sănătatea. Cu alte cuvinte, produc efecte secundare puternice, iar regimul sancţiunilor este mult mai drastic. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte”, a spus Gabriela Andreiașu, director general al Agenției Naționale Antidoping pentru Playtech.

(CITEȘTE ȘI: Theo Rose a lăsat pe toată lumea cu gura căscată! Ce a putut să spună despre Simona Halep: “Aș face tot posibilul să fie mai…”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult