Mâncarea care îți poate alimenta depresia. Studiul care trage un semnal de alarmă pentru sănătatea mentală

Publicat: 29/09/2023 | 17:55
Alimentația poate cauza depresie / Sursă foto: Pexels

Un studiu efectuat recent scoate la iveală legătura neașteptată dintre depresie și mâncare. Cei care consumă astfel de alimente își afectează singuri sănătatea mentală, fără să-și dea seama. Pentru a nu vă afla în situația în care doar specialistul vă mai poate ajuta, încercați să feriți alimentele „interzise”.

„Boala secolului 21”, așa cum a fost numită în repetate rânduri, duce, în cele mai nefericite cazuri, chiar la suicid sau tentative de suicid. Cei care nu trec prin astfel de stări cu greu pot percepe cât de norocoși sunt, comparativ cu cei prinși deja în această plasă.

Alimente de evitat pentru a putea feri depresia

Potrivit unui studiu efectuat recent și publicat în jurnalul Jama Network Open, alimentele care sunt procesate și îndulcite artificial pot duce la dezvoltarea depresiei. Vizate sunt mai ales femeile, motiv pentru care specialiștii insistă să aveți un stil alimentar sănătos pentru a vă proteja nu doar corpul, ci și mintea.

Din categoria mâncărurilor procesate care pot cauza dezechilibreze psihice, se numără: supe, sosuri, pizza congelată, mâncăruri ușor de achiziționat, gata-preparate, fast-food, dulciuri, bomboane, sucuri, înghețată. Așadar, se pare că fix alimentele care ne fac fericiți pe moment ne pot face extrem de nefericiți pe termen lung.

(CITEȘTE ȘI: Ajunsă în pragul depresiei, Minerva a vorbit despre problemele crunte de sănătate: „Am plâns o după amiază întreagă”. Celebrul astrolog a primit, într-un final, vești bune de la medici)

Când mâncarea devine nocivă minții. Pericol de demență

În cadrul studiului s-a observat faptul că cei care consumă 9 porții de alimente procesate în fiecare zi au șanse chiar și cu 50% mai mari de a dezvolta depresie, față de cei care le consumă de 4 ori pe zi. Nu doar cei care nu se confruntă cu depresie trebuie să le ferească, ci și cei care deja au boala și o experimentează într-o formă cronică.

Un alt studiu efectuat în anul 2022 a ajuns la o concluzie și mai sumbră: alimentația greșită poate duce la demență. Se pare că dacă mai mult de 20 de procente din aportul caloric zilnic provine de la alimentele procesate, crește riscul de declin cognitiv cu 28%.

De asemenea, alimentele procesate sunt cauze fundamentale ale mai multor boli cronice, printre care se numără și diabetul, bolile cardiace, cancerul. În cantități reduce și ocazional, bineînțeles, sunt inofensive, dar pe termen lung și regulat, consecințele pot fi dramatice.

(CITEȘTE ȘI: Dana Roba, la un pas de depresie! Lucrul care a îngenunchiat-o după momentele teribile prin care a trecut: „Nu mă puteam opri din plâns”)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult