Mărturiile cutremurătoare ale unui pompier gorjean: „După vreo 40-50 de ore am început să ne odihnim, pe rând, câte 2-3 ore”

Publicat: 27/03/2020 | 16:01

Pompierii gorjeni s-au lovit primii de efectele pandemiei COVID-19. A trecut mai bine de o lună de când a început acest coşmar. Atunci a fost confirmat primul caz în Gorj, primul caz din România. De atunci a început totul. Cei aflați în prima linie a luptei cu virusul mai dorm doar câteva ore pe noapte sau poate deloc. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă mărturiile cutremurătoare ale unuia dintre pompierii gorjeni. (VEZI ȘI: Mare atenție, români! Cum poți să iei coronavirus chiar dacă stai izolat în casă și nu intri în contact cu nimeni)

„Acum o lună am primit o informație prin care ni se spunea că un cetățean italian, care își petrecuse câteva zile prin diferite locații din județul Gorj, fusese diagnosticat cu COVID-19. Inevitabilul începuse… Era 25 februarie, puțin trecut de ora 17:00… Reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu ne-am pus la aceeași masă într-un birou și, în câteva minute, ne-am stabilit fiecare sarcini concrete.

PROFESORUL ALEXANDRU RAFILA: Ajungem în Scenariul 4 săptămâna viitoare

Pe scurt, pompieri, polițiști, jandarmi, medici, asistenți medicali, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, Instituției Prefectului-Județul Gorj și ai Consiliului Județean Gorj aveam misiunea de a identifica, în cel mai scurt timp, toate persoanele care intraseră în contact apropiat direct sau indirect cu cetățeanul italian și de a lua toate măsurile ca virusul să fie stopat. După câteva telefoane, am realizat că exista posibilitatea ca lista să fie una interminabilă”, îşi aminteşte Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

„Nimeni în țară nu se confruntase cu situația asta până atunci!”

Florin Chisim se află în linia întâi a războiului cu virusul

A fost ceva nou pentru toată lumea. (VEZI AICI: Descoperire de ultimă oră! Cât rezistă, de fapt, coronavirusul pe diferite obiecte)

„Nimeni în țară nu se confruntase cu situația asta până atunci! N-aveam timp pentru a face lucrurile ordonat, frumos așezați la calculator, cu situații frumos aranjate în pagină…NU! Fiecare avea un teanc de coli, un pix și 1-2 telefoane care sunau sau de pe care se suna încontinuu, iar în urma datelor pe care le adunam făceam scheme logice pentru a afla cât mai multe detalii.

RISC. Ce se întâmplă cu plămânii 30 de minute după fumat. Fumătorii, mai predispuși la infectarea cu noul coronavirus

Echipajele noastre, echipajele SAJ și angajați ai DSP plecaseră deja în teren să recolteze probe celor pe care noi îi identificam ca fiind contacți apropiați, direcți sau indirecți, ai cetățeanului italian. Avusesem multe discuții , luasem în calcul că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să gestionăm o astfel de situație, ne făcusem un plan de acțiune, fiecare știa ce are de făcut, dar situația era reală acum. Acum adrenalina era la maxim! Se făcuse târziu deja”, mai povestește pompierul.

Munca însă era abia la început, iar dimensiunile coșmarului nici nu se întrezăreau încă.

“Bă, eu am copii mici! Voi nu vedeți cât e ceasul?!”

„Era 1:00-2:00 noaptea și noi continuam să-i sunăm pe oameni. Îi trezeam din somn și îi interogam despre când și cum au Intrat în contact cu X sau cu Y. Încercam să vorbim cât se putea de calm, dar în același timp să-i facem să înțeleagă cât de importante erau informațiilor lor pentru noi și cât de important era ca ei să nu mai intre în contact cu nimeni.
Unii nu ne credeau și trebuia să le aducem dovezi că sunăm din partea unor instituții. Își făceau fel și fel de probleme, firești până la urmă: “Voi îmi spuneți să nu mă mai duc la dimineață la serviciu , dar dacă șeful meu mă dă afară?”, “M-ați sunat pentru că sunt bolnav, nu?” etc. Unii o luau ca pe o glumă nesărată: “Lasă-mă domne’ cu prostiile!”, “Mâine nu puteați să mă sunați!”, “Bă, eu am copii mici! Voi nu vedeți cât e ceasul!” etc.”, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

EXCLUSIV. Polițiștii, obligați de șefi să lucreze fără echipament de protecție împotriva COVID 19. Au fost amenințați cu pușcăria!

Lucrurile au început să se precipite și vârtejul nu s-a terminat nici în aceste zile.

„După vreo 40-50 de ore am început să ne odihnim, pe rând, câte 2-3 ore. Făcusem peste 150 de teste și așteptam rezultatele pentru că, în funcție de ele, știam ce aveam de făcut în continuare. Izolasem la domiciliu sute de persoane pentru a ne asigura că virusul nu va scăpa de sub control. În zilele următoare, a început valul de oameni care veneau din străinătate de frica virusului. Au început să fie persoane confirmate ca purtătoare a COVID-19 și în alte județe. A trecut o lună…noi suntem tot aici!”, relatează pompierul. (NU RATA: Cum era șantajată să se prostitueze o bucureșteancă purtătoare de HIV și suspectă de coronavirus)

„Ajungem acasă doar ca să facem un duș…”

Aflat în linia întâi a războiului cu virusul, Florin Chisim mai spune că el și colegii lui vor rămâne alături de oameni până când toată lumea va fi în siguranță.

„Ne completăm, ne suplinim! 16, 18, 20 ore pe zi! 24! Oricât e nevoie! Și vom rămâne aici până când se va termina și oamenii vor fi în siguranță!
Ajungem acasă doar ca să facem un duș, să ne schimbăm și să mâncăm o masă caldă! Atât! Familiile noastre ne-au înțeles! Trebuie să ne înțeleagă! Cei care au copii i-au lăsat în grija bunicilor, fraților…Acum, la nivelul județului nostru, avem câteva mii de oameni autoizolați și câteva sute în carantină, mai spune pompierul.