Medicii și asistenții medicali ar putea ieși mai repede la pensie! Care sunt condițiile

De: Cancan
Publicat: 10/11/2018 | 20:02
Medicii și asistenții medicali ar putea ieși mai repede la pensie! Care sunt condițiile

Persoanele care activează în sistemul medical și fac multe gărzi în spitale ar putea să iasă la pensie mai devreme, conform unui proiect de act normativ ce a fost înregistrat de curând la Senat. 

Astfel, vârsta de pensionare a medicilor și a asistenților medicali care efectuează multe ore de gardă ar putea fi modificată, conform propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ce a fost pusă recent în debaterea senatorilor. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI MUNCII DESPRE PENSII ȘI SALARII!)

Astfel, orele de gardă efectuate de medici sau asistenți medicali pentru care se plătesc contribuții vor fi considerate vechime în muncă și se vor lua în calcul al stabilirea stagiului de cotizare. 

“Pentru personalul angajat în sistemul medical, orele de gardă efectuate și pentru care s-au plătit contribuții de asigurări sociale constituie vechime în muncă și se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii“, se precizează în document.

Ca să intre în vigoare, legea trebuie adoptată în Parlament

De asemenea, propunerea legislativă prevede și faptul că medicii și asistenții medicali care au efectuat gărzi “beneficiază, la cerere, de pensionare, fără penalizări, înaintea vârstei standard de pensionare, în cuantum direct proporțional cu numărul de gărzi efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani, pentru femei, și de 60 ani pentru bărbați”, scrie avocatnet.ro. 

Propunerea de reducere a vârstei de pensionare pentru personalul angajat în sistemul medical care a efectuat ore de gardă în spitale la 57 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați a fost făcută în încercarea de a reduce numărul de probleme de sănătate pe care le generează stresul și suprasolicitarea în rândul medicilor și asistenților medicali. (VEZI ȘI: INFORMAȚII DE ULTIMĂ ORĂ DESPRE VÂRSTA DE PENSIONARE. NOI PENSII SPECIALE)

Ca să intre în vigoare, însă, această lege trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.