Medicii veterinari avertizează: ”Dacă sunt infectați cu noul coronavirus, nu interacționați cu animalele de companie”. Care este specia cea mai vulnerabilă

Publicat: 09/04/2020 | 08:54
Medicii veterinari avertizează: ”Dacă sunt infectați cu noul coronavirus, nu interacționați cu animalele de companie”. Aceasta este specia cea mai vulnerabilă

Criza medicală a coronavirusului a ridicat numeroase semne de întrebare și în ceea ce privește animalele de companie. Oamenii au încercat să afle, încă de la bun început, dacă există pericolul ca acest virus să se transmită de la animal la om sau invers.

Până acum nu au fost raportate astfel de situații, însă specialiștii avertizează că trebuie să existe o atenție sporită și din acest punct de vedere. Reprezentanţii Asociaţiei Veterinarilor din Marea Britanie spun, totuşi, că „proprietarii nu ar trebui să se îngrijoreze”, potrivit informațiilor furnizate de BBC News.

”Nu a fost niciun caz de pisică sau câine care să infecteze un om cu COVID-19”, a spus profesorul Angel Almendros, de la City University din Hong Kong, pentru BBC News.

Mai multe studii efectuate până acum au demonstrat că pisicile îşi pot transmite virusul una celeilalte, aceasta fiind specia cea mai vulnerabilă în fața COVID-19. Astfel, sunt necesare „măsuri de precauţie logice” pe care trebuie să le ia proprietarii pentru a nu transmite virusul animalelor de companie, care îl pot purta pe blană: o igienă strictă a mâinilor şi interzicerea accesului în aer liber. ”Evită contactul inutil cu animalul de companie, să îl iei în braţe sau să îi permiţi să îţi lingă faţa, şi nu atinge câinii altor persoane atunci când aceştia sunt plimbaţi”, spun specialiştii.

(CITEȘTE ȘI: UN REPUTAT MEDIC DIN FRANȚA, DECLARAȚII TERIFIANTE DESPRE COVID-19: “VA VENI AL DOILEA VAL MULT MAI AGRESIV. CORONAVIRUS SUFERĂ MUTAȚII RAPID!”)

Coronavirusul ar proveni de la un animal aflat pe cale dispariție din China

Unii specialiști sunt de părere că pangolinul este animalul de la care se pare că ar proveni virusul. Acesta este foarte traficat în Asia, pentru că se vinde chiar și cu 1.000 de dolari pe piața neagră. Virusul identificat la această specie are un coeficient foarte mare de potrivire cu varianta depistată la oameni.

„Virusul corona identificat la această specie, pangolinul din China, are avea un coeficient foarte mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circulă în epidemie” a declarat – la Digi 24 – Adrian Bâlbă, biolog și directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. Animalul este foarte căutat în China, mai ales pentru solzi, din aceștia prepandu-se leacuri tradiționale chinezești. „Ei bine, pangolinul este un animal traficat, care circulă dintr-o zonă în alta într-un mod neverificat, în așa numitele wet-market, adică piețe umede, de animale vii. Bietul animal este pe cale de dispariție după 60 de milioane de ani de evoluție. Are o adaptare extraordinară a părului, cumva similar cu ariciul, are suvițe de păr transformate în solzi”, a explicat specialistul.

(VEZI ȘI AICI: ATENȚIE MARE, ROMÂNI! CÂTE ZILE REZISTĂ CORONAVIRUSUL PE CLANȚA DE LA UȘĂ)