Radomir Antic, a treia victimă făcută de coronavirus în lumea fotbalului

Publicat: 08/04/2020 | 20:09
Radomir Antic, a treia victimă făcută de coronavirus în lumea fotbalului

După Lorenzo Sanz și Pape Diouf, foștii președinți de la Real Madrid, respectiv Olympique Marseille, coronavirusul a făcut a treia victimă în lumea fotbalului, după decesul lui Radomir Antic, singurul om care le-a antrenat pe Real Madrid, Atletico și FC Barcelona.

Născut pe 22 noiembrie 1948, Antic a evoluat în cea mai mare parte a carierei de fotbalist la Partizan Belgrad și a mai jucat la Fenerbahce, Real Zaragoza și Luton Town, dar s-a distins mai ales ca antrenor. După ce și-a început activitatea la Zaragoza, el a ajuns la Real Madrid, în 1991. Deși era lider în Spania, cu șapte puncte avans, Antic a fost demis de la gruparea madrilenă din motive politice, în urma unor neînțelegeri cu președintele Ramon Mendoza. Ulterior, Realul, la care juca și Gică Hagi, avea să piardă titlul în ultima etapă în favoarea Barcelonei.

După trei ani la Real Oviedo, Radomir Antic avea să scrie una dintre cele mai glorioase pagini din istoria lui Atletico Madrid, pe care a condus-o spre eventul campionat-titlu în Spania încă din primul lui sezon, 1995-1996. În 2003, el a ajuns și pe banca Barcelonei, în plin sezon, când l-a înlocuit pe Louis Van Gaal, reușind să stabilizeze situația și să califice clubul în cupele europene, în urma unui bilanț de nouă victorii, șase egaluri și trei înfrângeri. Astfel, el este singurul antrenor din istorie care le-a pregătit pe cele mai galonate cluburi ale Spaniei.

În 2008, Antic a preluat naționala Serbiei pe care a calificat-o la Cupa Mondială din 2010, iar ultimele sale experiențe ca antrenor au fost în China, la Shandong Luneng și Hebei Fortune. El a încetat din viață pe 6 aprilie, la 71 de ani.