Meseria de la noi care aduce 14.000 lei pe lună, dar nu se mai caută. De ce o evită tinerii

Publicat: 10/08/2023 | 10:57
Salariu uriaș pentru o meserie pe care o evită toată lumea / Sursă Foto: Arhivă Cancan.ro

În contextul scumpirilor mari din ultimii ani, toți românii își doresc să aibă câștiguri lunare cât mai consistente. În ciuda faptului că garantează salarii de până la 14.000 de lei pe lună, există în țara noastră o meserie evitată de toată lumea. 

Agricultura este unul dintre domeniile cele mai prospere din România, de-a lungul istoriei, țara noastră fiind denumită „grânarul Europei”. În ciuda acestui fapt, agricultorii se confruntă cu o problemă incredibilă. Mai exact, o meserie foarte bine plătită este pe cale de dispariție în România.

(CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru acești angajați. Li se plafonează salariile și dispar mii de posturi)

Meseria din România pe care toată lumea o evită. Salariul poate ajunge până la 14.000 de lei pe lună

Mai exact, meseria de tractorist este evitată de toată lumea, în ciuda faptului că garantează salarii foarte mari. Potrivit celor de la observatornews.ro, salariile pornesc de la 3.000 de lei, iar în unele părți din țară pot ajunge până la 14.000 de lei pe lună.

Mai exact, în partea de sud a țării, salariile pentru un tractorist sunt cele mai mici, variind între 3.000 și 4.000 de lei pe lună. În zonele din nordul și nord-estul României, un tractorist ajunge să câștige lunar până la 8.000 de lei. În Ardeal, se regăsesc salariile cele mai mari, un tractorist ajungând să câștige lunar chiar și 14.000 de lei. În ciuda acestor oferte tentante, fermierii susțin că nimeni nu vrea să facă această meserie, majoritatea tinerilor alegând să o practice în alte țări.

În urmă cu câțiva ani, Ioan Glăvan (59 de ani) şi-a înfiinţat o fermă cu peste 1.000 de hectare cultivate în judeţul Iaşi. Omul se confruntă cu o situație incredibilă. Mai exact, pe câmp nu are cine să lucreze, iar utilajele sunt abandonate în garaj. Totul se datorează faptului că nu găsește oameni care să facă meseria de tractorist. În ciuda faptului că utilajele au toate condițiile necesare, oamenii nu s-au înghesuit să lucreze. Mai mult, pentru a-i motiva le-a oferit 1.000 de euro salariu lunar. Totuși, tinerii preferă să plece la muncă în străinătate.

„E comod, confortabil, aer condiţionat, avem şi radio. Din păcate nu găsim oameni pentru meseria asta. E o problemă cu forţa de muncă, nu găsim. Eu am căutat şi i-am specializat eu să zicem. Le-am oferit o mie de euro pe lună. Am avut un băiat, a fost la mine, a fost angajat şi apoi a plecat în Italia. N-a stat mai mult de şase luni, a venit acasă”, a declarat Ioan Glăvan.

(NU RATA: Câți lei primește salariu o femeie de serviciu într-un hotel din Costinești, acum, în august 2023)