Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații cutremurătoare despre epidemia de coronavirus: “Urmează 2 săptămâni grele”

Publicat: 10/04/2020 | 07:25

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut declarații cutremurătoare despre epidemia de coronavirus în România. El a dezvăluit că vârful extinderii acestei boli rare este estimat între 10.000-12.000 de persoane, iar dacă până acum evoluția cazurilor a fost relativ moderată, ea se poate modifica în următoarele două săptămâni, pe care le-a descris ca fiind “grele”. Ieri, în țara noastră a fost anunțatcel mai mare număr de cazuri de decese într-o zi: 28. Există însă și o veste bună: nu s-au înregistrat creșteri bruște ale numărului de infecții și decese de la o zi la alta. În plus, 647 deoameni  au fost declarați vindecați.

Citește și: Mărturiile tulburătoare ale medicilor români trimiși în spitalele din Italia să trateze bolnavii de coronavirus: “Ne-au confirmat și ei…”

Nelu Tătaru, declarații cutremurătoare despre epidemia de coronavirus: “Urmează două săptămâni grele”

Potrivit ultimului comunicat făcut public aseară de Grupul de Comunicare Strategică, în România s-au înregistrat 248 de morți din cauza noului coronavirus, iar 5.202 de oameni au contractat virusul mortal din China. Din nefericire, există o creştere moderată a numărului de cazuri de la o zi la alta, dar şi o creştere moderată a numărului de cazuri critice, care necesită ventilaţie. Autoritățile spun că aceste tendințe depind și de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România.

“Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent.

Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc. Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator. Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru pentru Digi24.

Află și: FĂRĂ AER. Coronavirusul te lasă treptat fără oxigen și te simți ca și cum ai fi sufocat de un asasin invizibil

În cadrul interviului, ministrul Sănătății a reamintit că, odată cu atingerea unui anumit nivel în spitalele-suport, se vor putea trata la domiciliu sau în zonele tampon cazurile asimptomatice sau uşoare, iar cazurile grave, critice, pot fi gestionate la terapie intensivă în secţiile de boli infecţioase, de pneumologie, în secţiile de la spitalele judeţene sau de la spitalele private.

Capacitate de testare redusă din cauza lipsei de personal

Conform statisticilor, până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 51.802 de teste. Nelu Tătaru a subliniat că persoanele care nu prezintă simptome pentru noul coronavirus sunt testate doar în cazul în care parte dintr-o anchetă epidemiologică. Ministrul Sănătății a mai spus că cei confirmaţi, dar fără simptome, nu sunt trataţi cu antivirale, ci cel mult cu un Paracetamol.

Nu rata: Sfaturi utile pentru persoanele vârstnice în plină pandemie de coronavirus

“În acest moment, noi avem o capacitate de testare până la 4.000 de teste pe zi, în 55 de puncte, dar avem această capacitate dată de aparate, fiecare punct de testare depinde şi de personal. Clujul de exemplu face 1.000 de teste pe zi, dar sunt spitale judeţene care de-abia au achiziţionat echipamentul necesar, la care chiar dacă capacitatea este de 80 de teste pe zi, nu putem face mai mult de 40-50, având un personal care de-abia se instruieşte”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Citește și: Andra, apel copleșitor pentru cadrele medicale aflate în linia întâi în războiul cu noul coronavirus: “Vă propun să fim alături de Crucea Roșie”

În țara noastră ar urma să se fabrice în săptămânile care urmează un medicament antiviral care există deja pe piaţă şi care se foloseşte în tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2.

La nivel intern sperăm ca începând de săptămâna viitoare, spre sfârşit, să putem produce la Antibiotice Iaşi Plaquenilul”, a mai dezvăluit ministrul Sănătății.

Potrivit unor surse oficiale, materia primă pentru acest medicament provine din Asia de Sud-Est, în special din India, unde deja sunt încheiate contracte.