Motivul incredibil pentru care trebuie să speli pepenele pe coajă înainte să îl consumi! Este obligatoriu

Publicat: 07/07/2020 | 10:37

Motivul incredibil pentru care trebuie să speli pepenele pe coajă înainte să îl consumi! Medicii trag un semnal de alarmă, deoarece vara este sezonul enterocolitelor şi toxinfecţiilor alimentare.

În zilele caniculare de vară, oamenii se răcoresc cu un pepene roșu și rece. Originar din Africa, fructul a devenit foarte popular pe plan mondial, iar în România oamenii îl denumesc harbuz sau lubeniță.

Mare atenție, însă, la microbii de pe coajă! Potrivit medicilor, în momentul în care nu spălăm coaja pepenelui verde există un risc uriaş să ne îmbolnăvim cu E. coli, Hepatita A sau Rotavirus.

Hepatita A se poate transmite prin contact direct cu microbii şi mai este numită şi boala mâinilor murdare. Apare din cauza consumului de apă şi alimente contaminate. Cei mai predispuşi îmbolnăvirii sunt copiii şi persoanele care petrec mai mult timp în colectivitate şi mănâncă pe fugă. Afectează ficatul şi pot apărea dureri de stomac, febră, oboseală sau îngălbenirea pielii şi a ochilor. (CITEȘTE ȘI: PEPENII DE DĂBULENI, ÎNJUMĂTĂȚIȚI DE GRINDINĂ, ABIA ACUM AJUNG PE PIAȚĂ. FERMIERII SE PLÂNG CĂ NU ÎȘI ACOPERĂ NICI CHELTUIELILE. „AU FOST PLOI ACIDE ŞI…”)

E. coli poate cauza infecţii serioase şi pot apărea următoare simptome: crampe severe la stomac, greaţă sau vărsături. Rotavirus este extreme de contagios şi este cea mai frecventă cauză a spitalizărilor cauzate de diaree şi vărsături la copii.

„Pepenele verde trebuie spălat înainte să fie pus la rece. Putem să contaminăm cu microbi toate alimentele din frigider. Exista posibilitatea ca toate bacteriile să ajungă şi pe mâinile noastre, iar astfel riscăm să băgăm în gură microbii care ne pot îmbolnăvi. Vara este sezonul enterocolitelor şi toxinfecţiilor alimentare“, a spus medical primar Cosmin Munteanu, potrivit adevarul.ro.

Cum spălăm corect pepenele verde

– coaja trebuie spălată bine cu o perie sau cu un burete de plastic. Chiar dacă îndepărtaţi coaja, bacteriile pot să treacă de pe coajă pe lama cuţitului şi apoi pe partea curăţată

– păstraţi pepenele verde departe de carnea crudă sau brânzeturi.

În oraşul Dăbuleni sunt peste 1.500 de cultivatori de pepeni care ajung cu marfă în pieţele din întreaga ţară.

Beneficiile uimitoare ale pepenelui verde

-pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie

-conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar; bogat în vitamine, minerale și antioxidanți foarte puternici, pepenele ne hidratează și ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecțiuni

-licopenul, pe lângă faptul că asigură pigmentul pepenelui, este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului, în special în cancerul de prostată, cancerul uterin și cancerul esofagian

-pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanți, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimă, osteoporoză reumatoidă, artrită și diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi, care sunt extrem de periculoși și care pot deteriora celulele și membranele celulare

-nu doar pulpa pepenelui roșu este utilă organismului ci și semințele acestuia; acestea sunt pline de nutrienți valoroși și pot fi consumate atât crude, direct din pepene, dar și uscate sau coapte, adăugate în salate și alte preparate. (VEZI ȘI:
NU LE PASĂ DE PANDEMIE! CERCETĂTORII DE LA DĂBULENI PREGĂTESC CULTURILE DE LUBENIȚE, CARTOFI DULCI ȘI…)