Nelu Tătaru, despre testarea bucureștenilor, organizată de Gabriela Firea. „Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare”

Publicat: 10/06/2020 | 22:09

După lungi demersuri și tot felul de probleme și schimbări de locație, Primăria Capitalei a anunţat că miercuri, 10 iunie, la Arena Naţională, începe programul „Sunt imun la COVID”. În cadrul acestui proiect aproximativ 10.500 de bucureşteni vor fi testaţi pentru COVID-19.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost inițiatoarea acestui proiect și i-a susținut îndelung importanța. În urma testelor efectuate, rezultatele vor dezvălui care este gradul de imunizare în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus. (CITEȘTE ȘI: MIERCURI ÎNCEPE TESTAREA BUCUREȘTENILOR PENTRU STABILIREA GRADULUI DE IMUNIZARE LA COVID-19)

În acest context, când testarea deja a început, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre proiectul inițiat de Gabriel Firea și despre relevanța lui. Acesta a susținut că studiuL nu poate să aibă relevanță științifică.

„Ministerul Sănătății nu face parte din studiu. Am înțeles că Institutul Balș a cerut INSP un schelet de studiu, un eșantion de pacienți pentru a desfășura acest studiu la nivelul Bucureștiului. INSP a recomandat un eșantion de 3.800 de persoane, am înțeles că se va ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referință sau științific pe care noi să îl luăm în considerare” a declarat Nelu Tătaru la Digi24.

Care este procesul de realizare a testelor

Proiectul lansat de Gabriela Firea se adresează tuturor celor care locuiesc în București și sunt interesați, fie că sunt locuitori de drept sau persoane din provincie. Mai mult, edilul a explicat că aparatura nouă va permite efectuarea unui număr mai mare de teste pe zi, pentru locuitorii din București. (VEZI ȘI: FIREA A CHEMAT PRIMARII PE ARENA NAȚIONALĂ! ÎNCEPE TESTAREA COVID-19 A BUCUREȘTENILOR GALERIE FOTO)

„În acest moment, se realizează teste pentru persoanele aflate în carantină, cele care prezintă forme și cadre medicale. Vreau să dau și o veste bună. Dacă până acum se pot realiza câteva teste pe zi cu aparatele vechi, cu cele noi, s-a crescut numărul de teste pe zi.

În paralel cu această testare, sunt aceste teste rapide pe care le-a achiziționat deja Matei Balș și vom face și noi aceste achiziții, din Austria. O parte dintre ele sunt și din Belgia și sunt autorizate de oameni din echipa domnului Cercel. Personalul abilitat va fi instruit luni și marți, apoi va începe. De menționat este că nu administratratorii de bloc sau primarii aleg românii pentru teste, ci specialiștii din medicină, în funcție de mai multe criterii” a detaliat Gabriela Firea.