Neurochirurgul Leon Dănilă, detalii tulburătoare despre medicina din România Comunistă: ”Era 50-60% mortalitate operatorie”. Cum a schimbat destinul oamenilor, după întoarcerea din America

Publicat: 01/03/2024 | 18:32
Neurochirurgul Leon Dănilă/ Sursa foto: Captură video Altceva cu Adrian Artene

Leon Dănilă este unul dintre cei mai apreciați medici din România, cu 18 invenții, 10 inovații și zeci de mii de operații în palmares. Pentru a da o șansă la viață mai multor oameni, a decis să plece în America. Acolo a învățat să opereze pe creier. A adus tehnica și în țara noastră, reușind să scadă într-un mod impresionant rata mortalității operatorii, care în timpul regimului comunist era 50-60%.

Neurochirurgul Leon Dănilă, în vârstă de 90 de ani, este recunoscut la nivel mondial. Povestea sa de viață, dar și sacrificiile uriașe pe care le-a făcut pentru a schimba medicina din România sunt impresionante. Nu a căutat niciodată să se îmbogățească financiar, ci cultural și spiritual. În America, a avut ocazia să discute cu un premiat Nobel și a primit o mulțime de oferte de colaborare. Însă, a preferat să se întoarcă în țara natală și să schimbe destinul oamenilor.

Citește și: CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CREIERUL UMAN ÎN TIMPUL VISELOR: „E UN ARANJAMENT NECESAR AL MEMORIEI!”

Neurochirurgul Leon Dănilă a plecat în America pentru a schimba medicina din România

Leon Dănilă a fost surprins de tehnica operatorie din România, în perioada comunistă. Așadar, a decis să plece peste hotare pentru a putea schimba destinul oamenilor. Neurochirurgul a oferit detalii înfiorătoare despre medicina acelei vremi.

„Din punct de vedere operator, vai, se băga degetul, profesorul băga degetul în creier, scotea tumora. Apărea o hemoragie extraordinar de mare, bolnavul rămânea paralizat sau murea. Mi-aduc aminte de un doctor de 32 de ani care a avut un meningiom.

După o astfel de intervenție, a rămas mort pe sala de operație. Săracul, vorbisem cu el înainte. Avea 32 de ani. Mi-a fost milă. Văzând că în străinătate se operează și au rezultate foarte bune, cu mortalitate sub 4% sau 4%, eu am intrat fraudulos, fără să știe profesorul, în arhivă, am numărat ce mortalitate operatorie exista și am constatat că era 50-60% mortalitate operatorie.

Și atunci, am zis: «Domnule, eu trebuie să mă duc în străinătate să văd cum se operează. Nu așa, bagi degetul, scoți tumora și zici că l-ai operat!»”, a declarat Leon Dănilă pentru Viva!.

Celebrul neurochirurg a hotărât să plece în America, însă nu fost prea ușor să ajungă acolo. Pentru a putea părăsi țara, avea nevoie să fie membru de partid. A reușit în cele din urmă și a ajuns în străinătate. Acolo a observat că medicii foloseau microscopul operator pentru intervențiile pe creier. A reușit să învețe tehnica operatorie corectă și s-a întors pentru a o aplica în România.

Neurochirurgul Leon Dănilă: ”Operam până la șapte bolnavi pe zi”

În România, Leon Dănilă s-a lovit de obstacole numeroase, inclusiv de invidia colegilor de breaslă. Pentru a putea reuși ce își propusese, a fost nevoit să investească proprii bani în aparatură medicală. Neurochirurgul ajunsese să opereze și câte șapte bolnavi pe zi.

„În cele din urmă, profesorul Arseni tot voia să scape de mine. A hotărât să mă mute aici, în clădirea asta. Pe atunci, nu era masă de operație, pereții erau crăpați, sala de operații era o mizerie cu gândaci, cu furnici. Aici nu lucra nimeni, era o clădire dezafectată.

Alături era întreprinderea de aparatură medicală. M-am dus cu banii din buzunarul meu, mi-am cumpărat sală de operații, instrumentar, tot.  Luni, m-a chemat și-mi spune: «Știi, tu ești foarte bun. Eu vreau să te ridic, însă n-am loc în clădirea asta cu zece etaje, dar îți dau un loc acolo și o să faci tu operații. »

Asta mi-a spus mie, pentru că, altfel, spunea că o să operez acolo când o să zboare bivolii deasupra clădirii. În schimb, a doua zi am început să operez. Secția era plină. Operam până la șapte bolnavi pe zi. În 24 de ore. Toți veneau la mine, că operam cu microscop operator.

Am introdus microscopul operator cu laser, și așa am făcut o secție. După trei ani de zile, a văzut că lucrurile merg atât de bine și a făcut o cerere la minister, motivând că nu pot întreprinde o activitate neurochirurgicală corespunzătoare acolo, că n-am grup de sânge, că n-am colegi…”, a mai spus Leon Dănilă.

Citește și: ACADEMICIANUL LEON DĂNĂILĂ ȘI-A LANSAT PRIMA LUCRARE PENTRU PUBLICUL LARG – „NEUROPLASTICITATEA. SECRETUL LONGEVITĂȚII CREIERULUI”. ADRIAN ARTENE: „NI S-AU ÎNCREDINȚAT DOUĂ MARI SECRETE: CEL AL TINEREȚII FĂRĂ BĂTRÂNEȚE ȘI SECRETUL FERICIRII”