Neurochirurgul Vlad Ciurea face clasamentul alimentelor care ne mențin creierul tânăr: „Sunt asemenea unor spiriduși”

Publicat: 17/01/2024 | 18:16
Medicul Vlad Ciurea, sfaturi despre alimentele care mențin creierul tânăr

Medicul Vlad Ciurea a oferit câteva sfaturi despre cele mai importante alimente care ne mențin creierul tânăr. Pentru o stare bună este importantă și o alimentație sănătoasă. Bolile trebuie prevenite din timp, iar pentru acest lucru este necesar să respecți anumite reguli atunci când treci pragul bucătăriei. Trebuie să renunți la produsele care nu-ți fac bine și să urmezi câteva recomandări. Iată ce spune specialistul despre alimentele care aduc un aport important de nutrienți. 

Dieta nu este singura metodă prin care poți să previi problemele de sănătate. Este nevoie de o alimentație sănătoasă, iar specialiștii recomandă anumite alimente tocmai bune pentru a preveni stresul. Spre exemplu, nucile, mango și spanacul, dar și migdalele, alunele și semințele de floarea-soarelui ori cele de dovleac sunt benefice pentru creieri, fiind bogate în proteine și acizi grași omega.

”Nucile, mango și spanacul – acestea sunt antioxidanți, se duc în creier și mai fac ceva: dezvoltă niște substanțe, neurotransmițători, care sunt un fel de spiriduși care deschid căile optimismului”, a ținut să spună Vlad Ciurea.

CITEȘTE ȘI: MEDICUL VLAD CIUREA DESPRE ALIMENTUL „OTRĂVITOR” LA CARE AR TREBUI SĂ RENUNȚĂM: „DE CEL MULT DOUĂ ORI PE AN”

Vlad Ciurea, sfaturi pentru o dietă sănătoasă pentru organism

Ce alimente sunt bune de consumat pentru creier

Proteinele sunt foarte bune pentru creier și ajută neuronii să comunice între ei prin intermediul neurotransmițătorilor care sunt făcuți din aminoacizi. Acești aminoacizi se regăsesc în proteine și sunt plini de acizi grași omega 3 și 6. Sunt grăsimi esențiale pe care organismul nu le produce, dar care sunt bune de consumat. Acizii grași omega se regăsesc în pește (somon), fasole, afine, verdețuri, avocado, carne roșie slabă, roșie, cereale integrale și altele.

Majoritatea românilor știu că somonul este bun pentru organism, pentru că are un conținut ridicat de omega 3 și DHA, un element care îmbunătățește funcția cerebrală. Este demonstrat faptul că omega 3 este benefică pentru pacienții care suferă de Alzeihmer. Fasolea este un alt aliment bun pentru creier. Este bogată în fibre, vitamine B și acizi grași omega. Afinele și alte fructe de pădure închise la culoare sunt bogate în antioxidanți și îmbunătățesc funcționarea neuronală și comunicarea.

CITEȘTE ȘI: DE CE AR TREBUI SĂ MÂNCĂM MITITEI DOAR DE 2-3 ORI PE AN. EXPLICAȚIILE PROFESORULUI VLAD CIUREA

Verdețurile precum varza, spanacul și broccoli sunt bogate în vitamina E, precum și în acid folic. Carnea roșie slabă are foarte mulți nutrienți și fac bine organismului. Este tocmai bună și pentru o dietă sănătoasă. Despre avocado se spune că este fructul benefic al creierului, plin de acizi grași omega, precum și de vitamina E.

Cerealele integrale sunt și ele bogate în omega 3 și vitaminele B. Varza roșie este un alt aliment bogat în antioxidanți, tocmai bună pentru creier. Ceaiul verde este plin de antioxidanți, la fel și vinul roșu care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin. Ciocolata neagră este plină de antioxidanți, chiar dacă mulți nu o consideră bună la gust.