Noi atacuri cibernetice! Nu accesați sub nicio formă aceste link-uri

Publicat: 03/02/2023 | 19:12
Mesajul de pe Facebook cu care poți fi atacat cibernetic. Sursă foto: Pixabay

În ultimele zile, tot mai multe persoane din România au căzut pradă atacurilor cibernetice. În acest context, Directoratul Național de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă. Utilizatorii de Facebook care folosesc Messenger trebuie să știe care este mesajul prin care hackerii reușesc să le fure informațiile personale. În cazul în care ați căzut pradă unui astfel de mesaj, autoritățile au transmis și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați. 

A reînceput perioada în care hackerii încearcă să fure informații personale ale utilizatorilor de Facebook. Prin intermediul unui mesaj în care scrie „Tu ești în acest videoclip?”, însoțit de un link, atacatorii cibernetici păcălesc o mulțime de români. Problema este că acestea vin, în general, din persoane cu care internauții au comunicat anterior pe Messenger, prieteni sau apropiați care au luat deja virusul.

„Încep să reapară mesajele-capcană de tipul ‘TU EȘTI ÎN ACEST VIDEOCLIP’, iar campania malițioasă se propagă prin intermediul mesajelor pe social media, preponderent pe Facebook. Citiți cu atenție orice mesaj conține link-uri sau atașamente, înainte de a face orice acțiune!”, a transmis Directoratul Național de Securitate Cibernetică, prin intermediul paginii oficiale de Facebook.

Mesajul de care trebuie să te ferești. Sursă foto: Facebook

(CITEȘTE ȘI: Rusia a atacat România! Cum se produce, de fapt, un atac cibernetic şi cum ne afectează?)

Ce trebuie să faci dacă ai fost atacat cibernetic

Potrivit mesajului postat pe rețelele de socializare de către Directoratul Național de Securitate, în cazul în care ați căzut pradă acestui tip de arac cibernetic pe Facebook, respectați următorii pași:

  • Schimbați imediat parola contului de Facebook și să activați autentificarea în 2 pași (2FA);
  • Vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logați în contul de Facebook și să navigați la categoria Settings & Privacy (Setări și Confidențialitate) și apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeți către categoria Permissions (Permisiuni) și apăsați pe Apps and Websites (Aplicații și Site-uri), pentru a verifica la ce aplicații ați oferit acces. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte. Apăsați pe aplicația respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicații terțe suspecte;
  • Verificați aplicațiile instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute;
  • Verificați setările de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook și locațiilor pe care nu le recunoașteți, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat;
  •  Scanați dispozitivul cu o soluție de securitate (antivirus).

(CITEȘTE ȘI: Atacurile cibernetice s-au înmulțit! Iată ce ne recomandă specialiștii, pentru a ne proteja în mediul online)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult