O învăţătoare din Ialomiţa predă de peste 20 de ani arta ţesutului tradiţional românesc. Le pregăteşte pe fetele ei luni de zile pentru „Olimpiadă”

De: Cancan
Publicat: 01/01/2018 | 23:42

Satul ialomiţean Luciu a fost cunoscut datorită pasiunii pentru ţesut ştergare şi covoare a femeilor. Din generaţie în generaţie, femeile din Luciu au devenit cele mai iscusite ţestătoare din Bărăgan. Iar această tradiţie este păstrată şi astăzi prin intermediul unei învăţătoare din localitate. Se numeşte Ana Banu, are 54 de ani şi de mai bine de 20 de ani duce mai departe tradiţia bătrânească pentru care satul său natal este renumit. Îmbrăcată într-un costum popular românesc, Ana Banu povesteşte cum a luat parte la primele lecţii de ţesut. (CITEŞTE AICI: O pensionară este designer pentru… Ea este „Mama Păpuşilor”)

„Am văzut-o pe bunica mea, apoi pe mama mea şi am prins drag de acest meşteşug. Cred că aveam vreo 10, 12 ani când am început şi eu să lucrez. Mergeam la bătrânele din sat ca să mă mai înveţe modele. Păstrez şi acum prin casă, într-o ladă ca de zestre, ştergarele pe care le-am făcut când eram mică” povesteşte entuziasmată învăţătoarea, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Ana Banu, la unul dintre numeroasele festivaluri la care a participat

Fetiţe de toate vârstele vin să ţeasă împreună cu învăţătoarea lor

Pentru că tradiţiile populare încep să nu mai aibă căutare în zilele noastre, Ana Banu s-a decis să ducă mai departe obiceiul ţesutului din satul său. Aşa că a înfiinţat într-o clasă a şcolii din Luciu un atelier de lucru. Anul acesta, atelierul respectiv a împlinit 20 de ani de când funcţionează neîntrerupt şi de când le pregăteşte pentru viaţă pe viitoarele ţestătoare din localitate. El se deschide în fiecare după-amiază, dar şi în weekend, când fetiţe de toate vârstele vin să înveţe să ţeasă împreună cu învăţătoarea Ana Banu. Tehnica de lucru este „punctul românesc”, iar aţele colorate cusute pe bucăţile de pânză de elevele Anei Banu sunt foarte frumoase. (VEZI ŞI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„Copilele care trec pragul atelierului nostru sunt foarte iscusite şi talentate. Pur şi simplu le place să lucreze şi să fie atente la explicaţiile pe care le ofer. Sunt mândră de rezultatele pe care le au şi de felul în care evoluează”, mai spune învăţătoarea Ana Banu.

Meşteşug transformat în artă

Minunăţiile care ies din mâinile micuţelor artizane

În cele două decenii de activitate, Ana Banu a reuşit să transforme meşteşugul ţestului într-o adevărată artă. Fetiţele pe care le învaţă să ţeasă au devenit foarte pricepute şi se întrec cu ţesătoare cu experienţă în această tradiţie la concursurile de meşteşugărit care se desfăşoară la nivelul întregii ţări. Cea mai apreciată competiţie, Olimpiada de Meşteşuguri Artistice Tradiţionale, care se organizează în fiecare an la Sibiu, le-a adus în 2017 micilor ţestătoare din satul Luciu premiul al II-lea. Ceea ce a cucerit inima juriului şi a stârnit curiozitatea a fost o carpetă de pus pe perete care simboliza succesiunea anotimpurilor.

„Această olimpiadă care se organizează la Sibiu este cel mai aşteptat concurs la care elevele vor să participe şi pentru care ne pregătim cu multe luni înainte. Se munceşte mult, dar şi rezultatele sunt pe măsură”, mai spune învăţătoarea Ana Banu. (NU RATA, AICI: Imagini în premieră. Ce s-a întâmplat la Secţia de Pediatrie invadată de gândaci. E absolut fabulos!)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE