Acasă » Galerie foto » O pensionară este designer pentru… Ea este „Mama Păpuşilor”

O pensionară este designer pentru… Ea este „Mama Păpuşilor”

De: Cancan 26/12/2017 | 00:00
O pensionară este designer pentru... Ea este Mama Păpuşilor
Anica Mare şi o mică parte din păpuşile ei

Anica Mare, o doamnă de 57 de ani, din inima Ţării Oaşului, comuna Bixad, este un model de motivaţie că există viaţă şi sursă de venit şi după pensionare. Femeia şi-a câştigat titlul de „Mama Păpuşilor“ datorită activităţii pe care şi-a ales să o facă în ultimii aproape 20 de ani. Rămasă pensionară şi cu un venit mult prea mic pentru a se întreţine, dar şi însufleţită de mândria zonei, femeia a decis să îmbrace păpuşi de plastic şi porţelan în costume oşeneşti. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea de succes a "Mamei Păpuşilor". (VEZI ŞI: A învăţat meserie de la un sticlar surdo-mut. Creează globuri de Crăciun în casa părintească!)

De-a lungul anilor a pierdut numărul lor, dar consideră că a trecut de 4.000 de păpuşi îmbrăcate în costum popular şi vândute sau oferite cadou. Cea mai mare parte dintre creaţiile oşencei au ajuns în casele rudelor, prietenilor, expuse prin târguri din Europa, dar chiar şi în cea mai cunoscută clădire rezidenţială din lume: Casa Albă.

Anica Mare a moştenit dragostea pentru arta tradiţională şi pentru tot ceea ce ţine de obiceiurile locului. Mama ei era meşter popular recunoscut pe la toate târgurile din Ardeal în anii ’70-’80. Bătrâna confecţiona clopuri şi pălării, iar Ana Mare, care îi era mereu aproape, pentru că nu avea alte jucării, se juca cu cârpele rămase de la munca mamei ei. (NU RATA, AICI: A ajuns faimoasă pentru cele peste un milion de porturi populare! Croitoreasa păpuşilor)

Şi-a promis că va avea multe păpuşi când se va face mare

Anica se mândreşte oricând cu creaţiile ei
Anica se mândreşte oricând cu creaţiile ei

Într-o zi, aflându-se la târg cu mama ei, a primit în dar o păpuşă lucrată manual, de la o săsoiacă, dar a fost nevoită să o împartă cu fraţii ei. Frustrată de sărăcia acelor vremuri, şi-a promis că într-o zi va avea câte păpuşi va vrea, doar pentru ea. (VEZI ŞI: A riscat banii de la nuntă şi… A făcut un milion € dintr-o afacere pornită în garaj)

Ca să nu mai umblăm noi, copiii cu păpuşa adusă de mama de la Cisnădie, de unde aducea ea paie pentru clopuri, ca să n-o mai ciufulim, o îmbrăcat-o oşeneşte. Şi am zis eu atunci: «Lasă, că oi fi eu mare şi-oi avea multe păpuşi!». Mi s-o adeverit după mulţi ani, după 40 de ani, adică, să am multe, multe păpuşele. Chiar în momentul ăsta am acasă câteva zeci, dar numărul lor diferă de la o săptămână la alta, depinde unde ajung la târguri sau expoziţii sau cine mă caută le vând pentru diverse întâlniri oficiale. Mă caută şi autorităţile când au vizite din străinătate, de multe ori el oferă musafirilor păpuşi de la mine în cadoul pe care îl dau”, afirmă Anica Mare. (CITEŞTE AICI: Poveste de succes! A lucrat la cules în Spania, iar acum… Câştigă mii din euro din scaieţi!)

De la şefă peste 40 de persoane, la Fabrica de Încălţăminte din Negreşti Oaş, a ajuns să fie propria sefă, fără angajaţi sau program de muncă. Cu toate acestea dedică tot timpul pe care îl are, păpuşilor ei, atât pentru a le crea, cât şi pentru a povesti cu ele. A început această muncă la 37 de ani, fiind nevoită să se pensioneze prematur pe caz de boală. 

Energia şi dorinţa de a face ceva şi de a face Oaşul cunoscut au determinat-o să se apuce de confecţionat straie populare pentru păpuşi. I-a venit ideea să îmbrace păpuşi pentru nepoţii ei plecaţi cu părinţii în Italia. Şi de acolo a început totul, povesteşte Anica Mare pentru  CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Se teme că meşteşugul va muri odată cu ea

În cele două decenii de activitate au fost puţine zile în care să nu muncească la micile opere de artă. (NU RATA, AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„Iau o păpuşă dimineaţa, după ce îmi fac treburile prin casă şi pun totul la punct, şi apoi, până seara nu mă las de ea, musai să o termin. Nu stau chiar toată ziua să fac doar lucrul acesta, mai iau şi câte o pauză, că boala mă obligă. Dar dacă am o comandă specială de la cineva, care se grăbeşte să plece a doua zi în străinătate şi vrea să ducă cu el o păpuşă sau două, nu mă ridic până nu le văd aranjate şi gata de plecat”, se confesează Anica Mare.

Meşteşugul pe care-l practică este foarte apreciat, dovadă că invitaţiile pentru a participa la târguri de reprezentare a judeţului, dar şi la diverse evenimente vin constant, parcă mai multe de la an la an. Cea mai mare problemă şi durere a meşterului popular este încă că nu are cine să îi ducă meseria mai departe şi tare se teme că aceasta va muri odată cu ea. Deocamdată vede doar partea pozitivă a acestui lucru, că nu îi face nimeni concurenţă şi deţine monopolul pe acest domeniu, dar se întristează când se gândeşte la viitor. (CITEŞTE AICI: A descoperit o teorie abracadabrantă. El este Einstein din Vaslui!)

Atunci când o apucă melancolia, Ana Mare se joacă cu păpuşile ei, retrâind copilăria pe care nu prea a avut-o, dar le mai şi ceartă când nu stau pregătite cum doreşte ea.
„Bineînţeles că atunci când lucru cu el, mă mai şi grăbesc, mă mai mişc pe lângă ele până le fac cămeşe, zaghie, sumnă, pindileu, batic, mai pică. Apoi le zic: «Stai aici, tu Mărie, să te leg. Pe cealaltă o bat de ce nu stă în picioare, pe cealaltă o bat de ce i se rupe o mână sau un picior şi toată ziua vorbesc cu ele, le pun nume. Chiar mă întreabă lumea cum le cheamă, apoi le zic aşe: Floare, Luşcă. Toate au un nume şi sunt speciale pentru mine, fiecare în parte, că pe fiecare când o fac, mă gândesc la cineva cu care o asociez“, mai povesteşte păpuşăreasa. (VEZI ŞI: Povestea lui e uluitoare. El e avocatul-samurai!)

A îmbrăcat-o în haine oşeneşti şi pe Bianca Drăguşanu

Aşa arată păpuşa
Aşa arată păpuşa „Bianca Drăguşanu”, în viziunea artistei populare

Fiecare păpuşă îmbrăcată de Anica Mare are o poveste, un eveniment sau un vis de la care a pornit. Unele au luat naştere de la o întâmplare din ziua respectivă, altele din principii de viaţă sau simpatii ale „mamei“ lor. S-a făcut cunoscută în România pentru personajele publice cu care le-a asociat. Pe plan naţional, a „îmbrăcat-o” în straie oşeneşti pe Bianca Drăguşanu, dar păpuşile de care este cea mai mândră sunt cele create pentru Michelle Obama, soţia preşedintelului Statelor Unite ale Americii.

„Cea mai tare şi mai tare o fost că am îmbrăcat familia Obama. Am avut o păpuşă negresă, un păpuşoi şi două păpuşele mai mici negrese. Când le-am văzut prima dată în faţa ochilor, aşa negre am zis că alea îs familia Obama. După ce le-am îmbrăcat şi le-am arătata la lume toţi au fost entuziasmaţi şi tare încântaţi de ideea mea. Le-am plimbat prin Italia şi când le-au văzut cei de la expoziţie au fost toţi încântaţi. Sper că o ajuns la Casa Albă, că eu le-am dat la Consiliul Judeţean, iar ei au zis că le trimit. Precis că o ajuns. Nu am primit nici un răspuns de la ei, dar dacă le-au primit, sunt sigură că le-au plăcut“, explică Anica Mare.

Majoritatea păpuşilor îmbrăcate de Anica Mare ajung la conaţionalii din străinătate, fie cadou fie cumpărate chiar de ei pentru a le alunga dorul de casă. Nu ezită să o caute şi primarii din zonă, care atunci când merg pe la câte un minister duc câte o atenţie celor de acolo o păpuşă. (CITEŞTE AICI: Este angajată ca arhivar, dar… Povestea uluitoare a coafezei de la ”Românii au Talent”)

Păpuşile Anicăi se vând ca pâinea caldă

Deşi are clienţi din toate colţurile lumii, cei mai fideli cumpărători sunt tot oamenii zonei, pe care dorul de casă îi apasă şi o caută când vin vara acasă, în concedii. Atât vara, în august, dar şi când merge la târguri, Ana Mare îşi goleşte „stocul” de păpuşi. Creaţiile ei se vând „ca pâinea caldă”, indiferent cât ar cere pe ele. 

Preţul micilor păpuşi diferă în funcţie de material şi înălţime. Păpuşile sunt de import, dar hainele pe care le face sunt din materiale autentice oşeneşti. Unele păpuşi ajung să se vândă chiar şi cu 150 euro, dacă acestea sunt din porţelan şi trec de 35-40 cm, dar cele mai multe şi cele mai căutate sunt cele mai mici, de plastic, care sunt în jurul sumei de 100 lei. (NU RATA, AICI: Există un sat din România unde tinerele învaţă să fie gospodine. Şcoala de neveste)

„Cel mai dulce e când o cumpără de la rădăcină, de acasă. Se cumpără şi în Germania şi Austria, dar să nu credeţi că nemţii sunt înnebuniţi de păpuşile oşeneşti. Tot românii de acolo le cumpără, doar că sunt din alte zone ale ţării, nu de la noi din Oaş. Cei din Oaş vin la mine şi îmi zic «Vreau o păpuşă nouă, îmi iau de la tine Anică, să am acolo într-un colţ un pic din România mea şi din Oaşul în care m-am născut, o păpuşă, o sticlă, un globurel, o brăţărică la mână». În Austria, când am mers, au venit la mine românii şi mi-au zis: «Bine că ai venit, că acasă nu avem timp când mergem în concediu, că e concediul scurt». Aceştia îs românii ăia din alte zone, de care v-am zis şi care văd la oşenii noştri şi îşi doresc şi ei, dar nu vin până în Bixad să îşi cumpere. Se bucură să cumpere ceva cu personalitate, nu ceva făcut în serie. Sau când vine băiatul meu acasă cu prietenii, niciunul nu pleacă înapoi fără să cumpere ceva“, se mândreşte „Mama păpuşilor. (VEZI ŞI: Un consultant financiar dă ponturi. Îi învaţă pe români cum să facă bani: ”E simplu! Trebuie doar să…”)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

ADRIAN LUCIAN
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
LOVITURĂ pentru familia Mititelu: Juniorul a fost mutat la SPITALUL 9! De ce au luat medicii decizia de a-l duce la NEBUNI
LOVITURĂ pentru familia Mititelu: Juniorul a fost mutat la SPITALUL 9! De ce au luat...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona albastră” din Costa Rica, iar viața ei s-a schimbat complet
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina?
Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina?
Marilu, mesaj sfâșietor după despărțirea de Iustin: „Cât timp avem, de fapt..”
Marilu, mesaj sfâșietor după despărțirea de Iustin: „Cât timp avem, de fapt..”
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt anunţate ninsori şi vijelii
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au dat o nouă lovitură în România. Investiția uriașă se află fix lângă un mare oraș al țării
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au dat o nouă lovitură în România. Investiția uriașă se află...
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
Cinci zodii care pot face bani frumoși după Paște. Astrele se aliniază pentru ele
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte. Împăcarea, pecetluită cu flori!
Bomba anului în showbiz. Decizia luată de Alina Sorescu şi Alex Ciucu înainte de Paşte....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Locaţiile din faimosul serial Bridgerton pe care le poţi vizita
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Noi scumpiri la pompă. Prețul benzinei a crescut
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Armata OBLIGATORIE în România!? Anunțul care îi tulbură pe români
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să...
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat din povestea noastră”
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
Ghinion pentru Oana Radu într-unul dintre procesele cu fostul soț. Trebuie să-i dea bani lui Cătălin Dobrescu. Explicația instanței
Ghinion pentru Oana Radu într-unul dintre procesele cu fostul soț. Trebuie să-i dea bani lui...
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași pe sfoară”
Țeapa pe care au luat-o doi pensionari care și-au cumpărat o casă: “Am fost trași...
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea va fi pe placul abonaților din România
Netflix va lansa serialul pe care milioane de oameni îl așteaptă de câțiva ani. Povestea...