Orașul cel mai poluat cu dioxid de azot se află în România

Publicat: 18/06/2021 | 18:40

Un top făcut de Airly, una dintre companiile care monitorizează calitatea aerului pe continent, arată că orașul Cluj Napoca a intrat în clasamentul celor poluare orașe din Europa. Acesta conduce detașat la concentraţie de dioxid de azot.

Jurnaliștii de la Wall Street, care citează datele companiei, trag un semnal de alarmă cu privire la cotele îngrijorătoare ale polurării din „Capitala Ardelului”

Datele arată că orașul din Ardeal e lider de nedorit la nivel european (17.53), în timp ce Timişoara e aproape, pe locul 4 (14.84), Ploieştiul e pe 7 (13.38), iar Bucureştiul e pe locul 8 (13.33), scrie Gândul.ro. 

Citește și: Caz șocant în Cluj! O fetiță de 12 ani, șantajată cu poze compromițătoare și amenințată cu uciderea părinților ei de un tânăr de 18 ani

Nu este prima dată când se întâmplă

La începutul anului trecut, ministrul Mediului de atunci, Costel Alexe, anunţa că va cere primăriilor din 10 oraşe proiecte noi privind calitatea aerului pentru a preveni sancţiuni din partea Comisiei Europene. Unul dintre oraşele menţionate era Cluj-Napoca.

Reacţia fostului ministru a venit după ce New York Times a publicat un studiu din care reieşea faptul că Clujul se află în fruntea clasamentului oraşelor cu aer poluat din România, potrivit unei hărţi interactive publicate de cercetătorii celebrei Universităţi Berkley.

Ce arată harta

Potrivit acestei hărţi, în ziua din 2019 în care calitatea aerului a fost cea mai scăzută la Cluj-Napoca s-a înregistrat o concentraţie a particulelor periculoase (PM 2,5) de 1.664 µg/m3, adică un nivel considerat extrem de periculos pentru sănătate. Asta înseamnă mai mult decât poluare din New Delhi (951 µg/m3), oraşul cu cea mai mare poluare a aerului din lume. De notat însă şi că cifrele menţionate nu reprezintau valorile medii, ci vârfuri înregistrate în cea mai poluată zi din anul respectiv.

Mai mult decât atât, conform datelor publicate de americani, Cluj-Napoca ar fi fost cel mai poluat oraş din România. Astfel, în Bucureşti, cel mai mare nivel al poluării a fost de 1.272 µg/m3, în Constanţa – 1.575 µg/m3, în Braşov un nivel de 1134 µg/m3, în Oradea de 1330 µg/m3, în Iaşi de 1.146 µg/m3, în Timişoara – 118 µg/m3, în Craiova de 290 µg/m3, în Sibiu de 769 µg/m3.

Nu rata: Bătaie cu săbii și bâte la Apahida, județul Cluj. Un tânăr a fost internat în stare gravă la spital